Agenda zilei 18 aprilie

  •  
  •  
  •  
  •  

1931 – Este format guvernul condus de Nicolae Iorga

Nicolae Iorga s-a născut pe 6 iunie 1871, la Botoșani și a fost, printre altele,  un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, ministru, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului 20, „rolul lui Voltaire”. Iorga devine în 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Nicolae Iorga a fost fondatorul și director al Școlii Române din Paris. A editat și condus numeroase ziare și reviste, ca “Neamul românesc”, “Revista istorică” sau “Floarea darurilor”. A fost unul dintre doctrinarii sămănătorismului, conducând revista “Sămănătorul” în perioada 1905-1906. Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici. Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către un grup de legionari. Membrii Gărzii de Fier îl considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea. După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

1945 – A fost fondată echipa de fotbal UTA

UTA, acronim de la fosta Uzina Textilă Arad, supranumită Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc, este una dintre cele mai titrate echipe de fotbal din România. Bătrâna Doamnă a fost înființată de baronul Francisc von Neumann, patronul Întreprinderii Textile Arad, la data de 18 aprilie 1945. Culorile clubului, alb – roșu au fost alese asemenea echipei de fotbal Arsenal Londra, baronul Neumann fiind un mare admirator al acestei echipe.  Primul meci de fotbal al echipei nou înființate are loc la data de 28 mai 1945 în compania formației Banatul Sânnicolau Mic, scor 2 – 3. Clubul se înscrie în Campionatul Național de Fotbal, în ediția 1946/47, purtând numele I.T.A., inițialele întreprinderii. Prima participare, în primul eșalon fotbalistic, aduce și primul titlu de campioană, la o diferență de 11 puncte față de locul 2, ocupat de echipa Carmen București. În ediția 1950, sub denumirea de Flamura Roșie, câștigă un nou titlu de campioană. În același an se califică în finala Cupei României, dar pierde finala cu 1 – 3 în fața echipei CCA București. În anul 1958 echipa își schimbă denumirea din Flamura Roșie în U.T.A.

1946 – Liga Națiunilor se dizolvă fiind înlocuită de ONU

Societatea Națiunilor sau Liga Națiunilor a fost o organizație internațională înființată în iunie 1919 în urma Tratatului de la Versailles care a sfârșit primul război mondial. A fost prima organizație internațională permanentă care avea ca principală misiune păstrarea păcii în lume. Principalele obiective ale sale, așa cum erau ele prevăzute în Convenție, includea prevenirea războiului prin securitate colectivă și dezarmare, rezolvarea disputelor internaționale prin negocieri. În 1946, Liga Națiunilor se dizolvă fiind înlocuită de ONU. Organizația Națiunilor Unite este cea mai importantă organizație internațională din lume, care are astăzi 192 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional. Sediul central al organizației este situat la New York. ONU utilizează 6 limbi oficiale: araba, chineza, engleza, franceza, rusa și spaniola. Aproape toate reuniunile oficiale sunt traduse simultan în aceste limbi, cât și toate documentele pe suport hârtie sau “on-line”. ONU obligă toate statele membre să promoveze “respect universal pentru, și observarea drepturilor omului” și să ia “măsuri împreună și separate” în această privință. Declarația Universală a Drepturilor Omului, deși nu legală, a fost adoptată de Adunarea Generală în 1948 ca un standard comun de realizare pentru toți. Adunarea de obicei are în vedere probleme legate de drepturile omului.

1952 – S-a născut Eugen Cristea

Eugen Cristea s-a născut pe 18 aprilie 1952, la București și este un actor român de teatru și film. A urmat studii teatrale, absolvind I.A.T.C. din București în anul 1976. În perioada 1976-1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara, iar din 1980, joacă pe scena Teatrului Național din București. În decursul carierei, interpretează numeroase roluri de film și teatru de televiziune. De asemenea a fost prezentator și realizator de emisiuni TV, a regizat și compus ilustrația muzicală a unor piese de teatru. Totodată a publicat un volum personal de proză și traduce literatură beletristică. Este căsătorit cu actrița Cristina Deleanu. Din anul 1961 are o activitate neîntreruptă în Radio: teatru radiofonic, emisiuni pentru copii sau emisiuni de S.F. și Parapsihologie, unele pe scenarii proprii, traduceri, adaptări. Are o bogată activitate în televiziune, începând din 1961: joacă teatru de televiziune, este prezentator și corealizator al emisiunilor “Feriți-vă de măgăruș!”, între anii 1990-1997, “Ghici cine vine la mine?”, 1998-1999, “Ceaiul de la ora 5”, 1996-1999, “Kiki, Riki, Miki”, “Arca Marinei” sau “Personalul de Costinești” din 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *