Acasă > Agenda zilei > Agenda zilei 18 decembrie

Agenda zilei 18 decembrie

18 decembrie – Ziua Minorităților Naționale

În România trăiesc 19 comunităţi etnice, fiecare cu tradiţii culturale, lingvistice şi religioase specifice. 18 Decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin hotărâre de guvern, în 1998. Demersul a venit după ce, la 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, drept document internaţional care oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.

1879 – S-a născut Paul Klee

Paul Klee s-a născut pe 18 decembrie 1879, la Berna, Elveția. Încă de mic, ezită între o carieră de violonist și una de pictor. În 1900 se înscrie la Academia din München și pentru scurtă vreme studiază cu Von Stuck. În următorii ani călătorește în Italia. Revenind la Berna, cântă în orchestra municipală pentru a se întreține. Paralel, creează îndeosebi desene și gravuri. Între 1905-1906 vizitează Berlinul și expozițiile lui de artă contemporană. La Paris explorează Luvrul, apoi se instalează cu soția, pianistă, la München. Prima sa expoziție la muzeul din Berna este un succes. În 1911 Klee îi întâlnește pe membrii grupării Der Blaue Reiter și descoperă cubismul. În acea perioadă pictează “În carieră” și “Câmp de luptă”. Călătoria în Tunisia din aprilie 1914 îi revelează culoarea: “Motiv din Hammamet”. Klee a fost membru al grupărilor avangardiste germane, profesor la Bauhaus. În operele sale a îmbinat tendințele moderne în artă într–un desen sintetic, cu linii cromatice îndrăznețe. Subiectele lui Klee acoperă o plajă infinită, mergând de la motive figurative – personaje, peisaje terestre, acvatice și celeste – la forme geometrice sobre și polimorfe – săgeți, cruci, stele, puncte – și la scrisori – pictograme, hieroglife. Operele sale, realizate în acuarele sau guache, au un format adesea limitat la dimensiunea unei foi de scris. Uleiurile și pastelurile, pe pânză sau pe hârtie de ziar, sunt de dimensiuni medii si mari. La un moment dat, Klee află că suferă de sclerodermie, o boala a tesutului vasculo-conjunctiv, crizele devenind mai frecvente. Angoasa îi cuprinde operele: “Teama”. Al doilea război mondial și apropierea morții îi inspiră: “Explozie de teamă III”, “Înger încă feminin” și “Moartea și focul”. Paul Klee a murit pe 29 iunie 1940 în Muralto, Elveția.

1947 – S-a născut Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg s-a născut pe 18 decembrie, 1946, în Cincinnati, Ohio și este un regizor, producător și scenarist american. De-a lungul întregii sale vieți de adolescent, Spielberg a realizat filme amatoare cu peliculă de 8 mm împreună cu prietenii săi, primul dintre acestea fiind turnat la un restaurant din Scottsdale, Arizona. Spielberg a devenit cercetaș în 1958 și a reușit să obțină o insignă de merit în domeniul media realizând un film de 9 minute pe o pelicula de 8 mm, numit The Last Gunfight. La vârsta de 13 ani, Spielberg a câștigat un premiu pentru un film de război de 40 de minute pe care l-a numit Escape to Nowhere. La liceul Arcadia din Phoenix, Arizona, în 1963, având atunci 16 ani, Spielberg a scris și regizat primul său film independent, un film science-fiction de 140 de minute numit Firelight, care mai târziu avea să îl inspire pentru Întâlnire de gradul trei. Filmul, care avea un buget de 400 de dolari, a fost difuzat în cinematograful său local și a atins un profit de 100 de dolari. După ce părinții săi au divorțat, Steven s-a mutat în California împreună cu tatăl său. Aici a vrut să înceapă studiile la Facultatea de Știinte Cinematografice de trei ori dar a eșuat de fiecare dată datorită notei sale mici. După ce Spielberg a devenit faimos, facultatea i-a oferit o diplomă de onoare în 1994. A învățat la Universitatea de Stat din California pentru a evita trimiterea în războiul din Vietnam. Cariera sa a început când s-a întors la Universal unde a lucrat, fără să fie plătit, în departamentul de scenarii ca editor de scenariu. Debutul regizoral al lui Spielberg a avut loc cu filmul The Sugarland Express. Spielberg este de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial.

1963 – S-a născut Brad Pitt

William Bradley Pitt s-a născut pe 18 decembrie 1963, în Oklahoma. Alături de frații săi, Doug și Julie Neal, a crescut în Springfield, Missouri, unde familia sa s-a mutat imediat după nașterea lui. A fost crescut în stilul baptiștilor conservatori sudici. Pitt a urmat Liceul Kickapoo, unde a fost membru al echipelor de golf, tenis și înot. A participat la cluburile de bază și criminalistică, la diverse polemici și la muzicaluri. După absolvirea liceului, Pitt a fost admis la Universitatea din Missouri, în 1982, licențiat în jurnalism, cu specializare în publicitate. Ca membru al fraternității Sigma Chi, a apărut în câteva show-uri ale fraternității. Cum se apropia terminarea facultății, Pitt a văzut cum prietenii săi se angajau, însă el nu se simțea pregătit să se așeze undeva la casa sa. I-au plăcut foarte mult filmele, despre care spunea că sunt un portal către diferite lumi și, din moment ce filmele nu se făceau în Missouri, a decis să meargă acolo unde sunt făcute. Cu două săptămâni înainte de a-și obține diploma, Pitt a părăsit universitatea și s-a mutat în Los Angeles pentru a lua lecții de actorie. A avut diverse profesii ocazionale, fiind pentru o perioadă șofer și purtând costumul cocoșului “EL Pollo Loco” pentru a-și plăti lecțiile. Cariera pe ecran a lui Pitt a început în 1987 cu roluri minore în filmele No Way Out, No Man’s Land și Less Than Zero. Debutul său la televiziune a fost în noiembrie, același an, cu apariția specială în sitcomul Growing Pains, de pe ABC. În prezent, Brad Pitt are o relație cu Angelina Jolie și au împreună 6 copii, dintre care doi biologici.

1968 – A murit Dorothy Garrod

Dorothy Garrod s-a născut pe 5 mai 1892, la Londra și a fost arheoloagă și cercetătoare britanică a preistoriei. Tatăl său a făcut parte dintr-o veche familie aristocrată, cunoscut, între altele, pentru investigațiile sale din domeniul unor boli genetice și considerat unul din fondatorii geneticii biochimice. Pasiunea pentru istorie și arheologie, Dorothy o datora atât îndrăgitei ei profesoare particulare, Miss Isabel Fry, cu care a vizitat în copilărie locuri însemnate de arheologie romană, cât și tatălui ei, care făcuse la un moment dat parte din conducerea muzeului Ipswich. Dorothy Garrod a studiat epoca paleolitică , culturile paleoliticului timpuriu în Europa și ale mezoliticului în Palestina. A fost a doua femeie, după Johanna Mestorf care s-a dedicat studiului vieții omului primitiv și a fost cea dintâi femeie numită profesor la Universitatea Cambridge, în anul 1939. Ea a fost și cea dintâi cercetătoare a preistoriei care a deținut o catedră universitară în ansamblul universitar Cambridge-Oxford. La bătrânețe, atunci când o cunoștință a remarcat că ea a avut noroc în viață, Dorothy Garrod a obiectat: «nu noroc, ci curaj și perseverență». În anii 1958 – 1964 a condus săpături în Liban, la Bezez și Adlun, în cursul cărora s-a simțit rău și a presimțit că acestea vor fi ultimele ei activități pe teren. În vara anului 1966 a trebuit să petreacă perioade lungi în spitale din Londra și Franța după o căzătură în grădina casei care i-a pricinuit o fractură de col femoral. Dorothy Garrod a decedat într-un spital catolic din Cambridge la vârsta de 76 ani, pe 18 decembrie 1968 la câteva luni după un grav accident vascular cerebral. Manuscrisele ei, crezute la un moment dat pierdute, au fost regăsite, ele fiind depozitate de prietena ei, Suzanne de Saint Mathurin, la Muzeul de Antichități Naționale din Saint-Germain-en-Laye, în Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *