Agenda zilei 26 noiembrie

26 noiembrie – Ziua în care nu cumpărăm nimic

“Ziua fără cumpărături” sau “Buy Nothing Day” este un eveniment internațional care are loc încă din anul 1992, atunci când artistul canadian Ted Dave a avut inițitiva de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl poate reprezenta consumul excesiv, pentru economie. “Absolut totul în jurul nostru, în acest mediu urban, este creat pentru a avea o funcție coercitivă, aceea de a te forța să cumperi tot felul de lucruri spontan”, spune Ted Dave, inițiatorul Buy Nothing Day. Criza financiară care afectează întreaga lume, face ca în ultima vreme, idea de a economisi și de a nu mai cumpara lucruri în mod irațional, să nu mai fie privită cu scepticism și chiar cu ironie. Regulile sunt simple: timp de 24 de ore se ține o cură de detoxifiere de la consumerism. Tot ceea ce cumpărăm are un efect asupra planetei şi de aceea, în calitate de consumatori ar trebui să-i provocam mai mult pe producători, să ne interesăm mai mult de riscurile pe care le implică pentru planetă.

1346 – Este încoronat la Bonn regele Carol al IV-lea

Împăratul Carol al IV-lea, din dinastia de Luxemburg s-a născut pe 14 mai 1316 ca fiu al lui Ioan de Boemia și al Elisabetei de Boemia. A fost botezat Václav după tatăl mamei sale. La 4 aprilie 1323 a sosit la Paris, la curtea unchiului său Carol al IV-lea al Franței unde a stat timp de șapte ani. Grație a unei derogări a Papei Ioan al XXII-lea, la puțin timp după sosirea în Franța, la 15 mai 1323, el s-a căsătorit cu Blanche de Valois, nepoata regelui Filip al III-lea al Franței. La confirmare a luat numele de Carol. Carol a primit o educație franceză; vorbea fluent cinci limbi: latina, ceha, germana, franceza și italiana. În 1330 el a părăsit Franța împreună cu soția sa și cu titlul de conte de Luxemburg. În 1331 a acumulat o anumită experiență de război, în Italia cu tatăl său. Din 1333 el a administrat pământurile coroanei Boemia în timpul absențelor frecvente ale tatălui său și mai târziu din cauza deteriorării vederii tatălui său. În 1334 Carol a fost numit margraf de Moravia, titlul tradiționale pentru moștenitorul la tron. Doi ani mai târziu a luat sub control guvernarea Tirolului, în numele fratelui său Ioan Henric. Ca urmare a unei alianțe între tatăl său și pe Papa Clement al VI-lea, dușmanul neobosit al împăratului Ludovic al IV-lea, Carol a fost ales la Rhens, la 11 iulie 1346, de către unii prinți-electori, rege roman în opoziție cu Ludovic. A fost încoronat la Bonn la 26 noiembrie 1346. În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din spațiul de limbă germană. Universitatea se numește și astăzi “Universitatea Carolină”, în amintirea sa. Carol al IV-lea a murit pe 29 noiembrie 1378, după o lungă suferință provocată de gută.

1827 – S-a născut Ellen G. White, profet al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Ellen White s-a născut pe 26 Noiembrie 1827 și a fost o pioneră creștină americană și a fost implicată în fondarea Mișcării Adventiste de Ziua a Șaptea, mișcare ce a format Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Suporterii lui Ellen White o văd ca un profet contemporan, chiar dacă ea nu și-a asumat niciodată acest titlu. Scrierile sale aduc în vizor Mâna lui Dumnezeu în istoria creștinismului. Acest conflict cosmic, cunoscut ca ”Marea Luptă” este subiectul principal al scrierilor sale. Doamna White a fost o figură controversată toată viața sa. Ea afirmă că a avut viziuni la scurt timp după Marea Dezamăgire a milleriților. În contextul multor alți vizionari, ea a fost cunoscută pentru convingerea și credința sa. Randall Balmer a descris-o ca ”una din cele mai importante și variate figuri din istoria religiilor din America”. Walter Martin a descris-o ca ”una din cele mai fascinante și controversate personaje care a apărut pe orizontul istoriei religioase”. White a fost de asemenea cel mai tradus autor american de non-ficțiune de toate vârstele. Scrierile sale acoperă subiecte de teologie, evanghelizare, stil de viață creștin, educație și sănătate, în special vegetarianism. Ea a promovat construirea unor școli și centre medicale. În cursul vieții sale a scris mai mult de 5.000 de articole periodice și 40 de cărți; dar astăzi, incluzând compilațiile celor 50.000 de pagini de manuscrise, mai mult de 100 de titluri sunt disponibile în engleză. Unele din cele mai populare cărți sunt Calea către Hristos, Hristos, Lumina Lumii și Tragedia Veacurilor. Ellen White a murit pe 16 Iulie 1915.

1914 – S-a născut Liviu Constantinescu, geofizician român

Liviu Constantinescu s-a născut  la 26 noiembrie 1914 în localitatea Ighișu Vechi, Sibiu. A urmat școala primară la Rășinari și liceul la Sighișoara, luându-și bacalaureatul la Blaj. A fost licențiat în științe fizico-chimice și doctor în științe fizice al Universității din București. A fost, de asemenea, director fondator al Observatorului Geofizic Surlari, numit astăzi Observatorul Geomagnetic Național Surlari „Liviu Constantinescu”. Discriminat politic în urma refuzului său repetat de a se înscrie în partidul comunist, a cerut pensionarea prematură la vârsta de 60 de ani, rămânând profesor consultant. Din cauza poziției sale, Liviu Constantinescu a fost urmărit de Securitate în perioada martie 1978 – martie 1986. Urmărirea a fost declanșată prin denunț și alimentată cu informații de către un geofizician colaborator al profesorului Liviu Constantinescu, dirijat de Securitate. Dosarul de urmărire informativă al academicianului Liviu Constantinescu, se află la CNSAS și cuprinde circa 150 de pagini. După răsturnarea dictaturii a revenit din retragerea forțată care durase 15 ani. Ales membru titular al Academiei Române în 1990și președinte al Secției de Științe Geonomice , s-a angajat cu hotărâre pentru renașterea Academiei Române și a geofizicii românești. Până la retragerea definitivă a fost președinte al Comitetului Național Român de Geodezie și Geofizică și al Societății Române de Geofizică. Liviu Constantinescu este considerat, împreună cu Sabba S. Ștefănescu, drept fondator al școlii române de geofizică. Liviu Constantinescu a murit pe 29 noiembrie 1997, în Alsacia, o regiune din estul Franței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *