Acasă > Agenda zilei > Agenda zilei 3 aprilie

Agenda zilei 3 aprilie

1682 – A murit Bartolome Esteban Murillo, pictor spaniol

Bartolomé Estebán Murillo s-a născut în Sevilia, pe 31 decembrie 1617, și a fost ultimul din cei 14 copii ai familiei. Tatăl său, Gaspar Esteban, era un bărbier-chirurg. Era copil când părinții săi au murit, fiind crescut de o soră mai mare. S-a format în atelierul lui Juan Castillo. Primele sale opere au fost influențate de Zurbarán, Ribera și de Alonso Cano, opere de mare realism și cu un stil deosebit care însă, cu timpul, a suferit o evoluție remarcabilă. Tablourile sale au căpătat importanță și datorită faptului că ele coincideau cu gustul burghez și aristrocratic mai ales în tematicile religioase. După o perioadă de ședere la Madrid între 1658 și 1660, se întoarce în orașul natal, Sevilia, unde intervine în fondarea Academiei de Picturi din Sevilia, împărțind conducerea acesteia cu Herrera el Mozo. În această perioadă de maximă activitate a primit sarcini importante în orașul său natal: pictura pentru mănăstirea Sfântului Augustin, tablourile pentru biserica Santa Maria la Blanca, și pictarea capelelor laterale ale bisericii mănăstirii franciscanilor capucini, pe care le-a terminat în 1665. Murillo este cunoscut și pentru tablourile sale reprezentând fetițe și copii: de la candoarea Fetițelor cu flori la realismul viu al copiilor străzii, a pruncilor de țigani și de cerșetori, lucrări ce constituie un interesant și bogat material pentru studiul vieții populare al epocii. În 1681, pe când lucra sus pe schele, s-a prăbușit în gol. Un an mai târziu, în 1682, pe 3 aprilie a încetat din viață în orașul spaniol Cadiz.

1880 – S-a născut George Valentin Bibescu, pilot român

George-Valentin Bibescu s-a născut pe 3 aprilie 1880, la București, fiind al treilea copil al soților Bibescu. A fost botezat la Biserica Domnița Bălașa, nașă fiindu-i prințesa Vera Lobanov-Rostowski. Primește numele primului născut, mort în 1879; George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, pretendent de drept la tronul țării. Bibescu a avut un interes timpuriu în domeniul aviației. El a zburat cu un balon numit “România”, adus din Franța în 1905. Ulterior, a încercat să piloteze un avion Voisin, de asemenea, adus din Franța, dar fără succes. După zborul demonstrativ al lui Louis Blériot la București pe 18 octombrie 1909, Bibescu a mers la Paris și s-a înscris la școala de pilotaj Blériot. La 23 ianuarie 1910, obține licența de Pilot Internațional cu numărul 20. Între anii 1911-1912, George Valentin Bibescu a deținut funcția de comandant al Școlii de pilotaj de la Cotroceni. George Valentin Bibescu a fost unul dintre fondatorii Federației Aeronautice Internaționale  – Fédération Aéronautique Internationale – FAI. El a fost co-fondator al Clubului Automobilistic Român și al Comitetului Olimpic Român. În 1904, Bibescu a câștigat cursa auto București-Giurgiu-București, cu o medie de 66 km/h. George Valentin Bibescu este fondatorul aeroportului Băneasa din București, care a luat naștere pe fosta moșie a mătușii sale, Maria Bibescu, contesă de Montesquiou Fezensac. George Valentin Bibescu a încetat din viață la București, pe 2 iulie 1941 și este înhumat la Mogoșoaia.

1897 – A murit Johannes Brahms, compozitor german

Johannes Brahms s-a născut la Hamburg pe 7 mai 1833. Tatăl său, care i-a dat primele lecții de muzică, era contrabasist. Brahms s-a remarcat la pian și ajuta la suplimentarea venitului relativ scăzut al familiei, prin interpretări în restaurante și teatre, precum și prin oferirea de lecții de pian.Brahms a fost considerat de către mulți „succesorul” lui Beethoven. A început să și compună, însă eforturile sale n-au primit atenția cuvenită până în 1853, când a mers într-un turneu de concerte alături de Eduard Reményi. În acest turneu, a făcut cunoștință cu Joseph Joachim, Franz Liszt și mai târziu a fost prezentat marelui compozitor german Robert Schumann. În 1890, la vârsta de 57 de ani, Brahms decide să renunțe la compus. S-a dovedit mai târziu, însă, că nu și-a putut respecta decizia și în anii premergători morții sale a scris un număr de capodopere recunoscute, inclusiv cele două sonate pentru clarinet și cele Patru Melodii Serioase. Brahms îl venera pe Beethoven, poate chiar mai mult decât ceilalți compozitori romantici. În casa compozitorului, un bust de marmură a lui Beethoven privea în jos spre locul unde compunea. Lucrările sale conțin un număr de aparente imitații ale lui Beethoven. Brahms iubea și compozitorii clasici de dinainte – Mozart și Haydn. Colecționa primele ediții și autografe ale operelor lor și edita edițiile care se interpretau pe scenă. Brahms a compus un număr de opere importante pentru orchestră, inclusiv patru simfonii, două concerte pentru pian, un concert pentru vioară, un dublu concert pentru vioară și violoncel și ampla lucrare corală Un recviem german. Brahms s-a îmbolnăvit de cancer, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit treptat și la 3 aprilie 1897 a murit. Este înmormântat în Cimitirul Central din Viena.

1905 – A murit Ion Pop-Reteganul, folclorist român

Ion Pop-Reteganul s-a născut pe 10 iunie 1853, la Reteag, districtul Năsăud. A urmat școala din Reteag, două clase de gimnaziu la Năsăud, cursurile Școlii Normale din Gherla și Deva. Timp de 20 de ani a activat ca învățător în localități din mai multe districte și comitate ale Transilvaniei, fiind preocupat în același timp și de culegerea folclorului din aceste zone. A fost redactor la publicațiile: „Cărțile săteanului român”, „Dreptatea”, „Deșteptarea”, „Revista ilustrată”, „Tribuna” sau „Foaia poporului”. A desfășurat și o intensă activitate în domeniul teoretic al culegerii și cercetării folclorului în paginile revistei ieșene „Contemporanul”, în „Gazeta Transilvaniei” sau „Gutinul”; a scris și articole legate de istoria învățământului. La Sâncel, împreună cu publicistul Petre Stoica, a editat revista „Convorbiri pedagogice”. Ion Pop-Reteganul  a fost apreciat elogios de cei mai prestigioși cărturari ai timpului: Vasile Alecsandri, B.P. Hașdeu, Ion Bianu, Jan Urban Jarnik, Gustav Weigand sau Nicolae Iorga. Nu în ultimul rând, a fost apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.” Ion Pop-Reteganul a murit pe 3 aprilie 1905, la Reteag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *