miercuri, februarie 19, 2020
Acasă > Social > Agrana România, afectată de ultimele cote la zahăr

Agrana România, afectată de ultimele cote la zahăr

Ministerul Agriculturii vine în ultimele zile ale acestui an cu o propunere de ordin prin care să reglementeze situaţia pe piaţa zahărului alb şi să evite deschiderea procedurii de infringement de către Comisia Europeană. Instituţia a lansat spre dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc cotele de zahăr alb alocate fiecărui producător în anul de comercializare 2014-2015. România risca o penalizare de 500 de euro pe tona de zahăr din cota stabilită în 2007 la 104.600 tone.

 Potrivit proiectului, anul viitor va avea loc o schimbare a ponderilor din cota totală de zahăr, în favoarea Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa şi a Zahăr Oradea, deţinută de gupul franco-german Cristal Union. Totodată, pentru anul comercial viitor, MADR a propus acordarea unei cote de 27,3% (28.651 de tone) către Zahărul Oradea, deţinută de  grupul Pfeifer & Langen. Faţă de anul trecut, compania va avea un plus la cotă de aproximativ 9.300 de tone.

În schimb, compania cu acţionariat austriac Agrana România, sucursala Roman, a pierdut 12.335 de tone din cotă, până la 24.240 de tone, reprezentând 23,15% din cota totală a României. În anul comercial anterior, Agrana SA avea 34,9% din cota alocată României, adică cea mai mare cantitate. De asemenea, Fabrica de Zahăr Bod SA, singura cu capital românesc, a pierdut 4.344 de tone din cotă, ajungând la dreptul de a produce 18.406 tone.

Mai multe amănunte pe www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *