marți, 11 august 2020
Acasă > Comunicate > Al treilea călător

Al treilea călător

Lansare de carte

Pentru oameni cu dor de ducă

Ce s-ar întâmpla dacă din senin ţi-ar veni ideea unei vacanţe prelungite sau a unui concediu de 45 de zile? Cum ar fi să te setezi mental că nu mai ai griji, responsabilităţi şi că nici unul din proiectele tale de serviciu nu este mai important decât marele proiect care eşti TU însuţi? De câte ori n-ai vrut să le laşi pe toate baltă, hârţoage, examene, cancelarii, proiecte, rude, prieteni şi să-ţi iei câmpii la propriu? De câte ori nu te-ai gândit, în mijlocul unei şedinţe în care se pun la cale marile realizări ale unei companii, că ai vrea să fii în altă parte şi nu acolo? Într-un loc în care sufletul tău să zburde, să întâlnească alţi oameni ale căror probleme se rezolvă imediat, parcă din mers, într-un loc unde nu există stres, nu există telefoane, nu există facturi. Un loc minunat în care, dacă te supără ceva sau cineva, schimbi peisajul şi găseşti imediat soluţii la toate nelămuririle tale şi te conectezi iar şi iar la Sinele tău, ca într-o poveste fără sfârşit. Un loc în care întâlneşti simpla bucurie de a exista, de a fi copilul naturii, al lumii şi al luminii.

Sună minunat, nu-i aşa?

Ei bine, acest loc există. Cel puţin pentru scriitoarea Zully Mustafa atunci când, în 2008, a hotărât să se rupă pentru o vreme de deadline-urile şi proiectele ei personale şi să plece în lume în căutarea unei aventuri a spiritului. Ce-a ieşit după 45 de zile de vacanţă, după aproximativ 900 de km de mers pe jos prin meseta unei Spanii toropite de fierbinţeala verii, şi după 4 ani de lucru efectiv la romanul său, veţi putea citi în “Al treilea călător”, cartea care ajunge şi la Constanţa, marţi, 28 mai, ora 16.00, la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman, la sala de lectură Literatură-Arte Liliana Lazia. Invitaţi la acest eveniment vor fi profesorul de istorie Echrem Gafar, scriitorul Petcu Abdulea şi prof. de ştiinţe politice Enache Tuşa.

Pelerinajul către Santiago de Compostela, cunoscut sub denumirea de Camino, este al treilea mare pelerinaj din lume, după cel către Ierusalim şi cel către Mecca. Ce caută un musulman într-un pelerinaj catolic veţi afla tot de la Zully Mustafa. Răspunsul îl dă în cartea sa în diferite moduri, toate valabile şi îmbrăcate într-o logică universală, dar nici unul care să aibă legătură cu vreo religie. Frumosul paradox al acestor răspunsuri este că nimic nu te aduce mai repede către Sinele tău decât o rătăcire pe câmpii, când crezi că nu mai ai nimic de pierdut, dar nici nimic de câştigat, fiindcă eşti deja echipat cu tot ce trebuie ca să mergi mai departe.

O carte-mărturie, diferită de tot ce s-a scris până acum despre Camino-Santiago de Compostela, acest câmp de sub stele, pe care aleargă anual mii de pelerini din lumea întreagă, un drum internaţional pe care se varsă poveşti şi dureri de viaţă, un drum cu bastoane de pelerini, rucsacuri pline de speranţe şi dureri cumplite de picioare, un drum al

fiinţelor ajunse la o cotitură a vieţii, şi care evadează din propriile lor probleme de dragul aventurii, al inconştienţei sau al redescoperirii. O carte în care exaltarea şi exagerările sunt puse la zid şi în care omul şi jurnalistul devin una, iar propriul său Sine devine reportaj.

Zully Mustafa este autoare de cărţi pentru copii, care au avut mare succes la publicul tânăr, dar şi de romane. A scris timp de 4 ani în paginile revistei FHM, iar de mai bine de un an s-a mutat cu echipa de-acolo la Playboy, acceptând împreună o nouă provocare editorială. A locuit în Spania, Anglia și Dubai. Este fondatoarea revistei culturale şi de divertisment online Mala Hierba (www.mala-hierba.com). Alte titluri publicate: “Legendele apelor”, “Balada căpşunilor fără culoare”, “Mânzdrăvan”, “Filipică şi Moftulici”, “Strugurii s-au copt în lipsa ei” şi “Nopţi orientale”. După apariţia ultimului său roman, pe cât de modern, pe atât de controversat, dar cu o priză excepţională la public, Zully Mustafa a ieşit din zona sa de confort şi s-a expus ideii de călător profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *