Alegeri 9 iunie. Accesează Registrul Electoral, pentru a afla care este secția ta de votare

Românii sunt chemați la urne, duminică, 9 iunie, pentru a vota la alegerile europarlamentare și locale.

Pentru a afla secția de votare la care sunt arondați, cetățenii cu drept de vot trebuie să introducă CNP-ul și numele de familie în Registrul Electoral.

Acesta este administrat de AEP- Autoritatea Electorală Permanentă și cuprinde toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot, inclusiv cei care au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Procesul de votare este simplu: prezinți actul de identitate unui operator de calculator, acesta îl va verifica, apoi intri în cabină și votezi.

La 9 iunie 2024 au loc alegeri europarlamentare, în acelaşi timp cu alegerile pentru autorităţile publice locale.

La alegerile locale pot participa cetăţenii români cu drept de vot, cu vârsta de cel puţin 18 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în România.

Cetăţenii cu drept de vot pot vota doar în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, alegerile desfăşurându-se în baza unei liste electorale permanente actualizată de primari şi care îi cuprinde pe toţi alegătorii din respectiva unitatea administrativ-teritorială.

La acest scrutin nu se poate vota în străinătate.

Secţiile de votare se deschid pe 9 iunie, la ora 7.00, iar procesul de votare se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.

La alegerile europarlamentare, cetăţenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în ţară, cât şi în străinătate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *