Wednesday, 21 November 2018
Acasă > Externe > Alegeri în Germania. Angela Merkel rămâne cancelar. Extrema-dreaptă intră în Bundestag

Alegeri în Germania. Angela Merkel rămâne cancelar. Extrema-dreaptă intră în Bundestag

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) – au obținut o victorie netă la alegerile parlamentare federale de duminică.

Angela Merkel va fi reconfirmată în funcția de cancelar printr-un vot în Bundestag, după constituirea unei coaliții majoritare în parlament.

Rezultatele definitive arată totuși că, ieri, conservatorii au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013.

La rândul lor, social-democrații au primit 20,5% din voturi, cu 5,2% mai puțin decât la agerile anterioare.

”A fost “o zi amară” pentru social-democrați, a spus Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat german (SPD),  în prima sa declarație după ce rezultatele au arătat cel mai slab scor al SPD în perioada postbelică.

În schimb, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziție puternică, Alternativa pentru Germania (AfD) aflându-se pe locul al treilea, cu 12,6%, un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013.

“O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes șocant pentru AfD: rezultatul acestui ‘vot al mâniei’ va schimba profund Germania”, notează Bild menționând că partidul antieuro și antiimigranți Alternativa pentru Germania își face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaților.

“Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea și-a atins ‘obiectivul strategic’. Dar plătește un preț ridicat: coaliția guvernamentală a fost sancționată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Și va fi extrem de complicat să se formeze o alianță guvernamentală solidă pentru următorii patru ani”, relatează și cotidianul Der Spiegel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.