Acasă > Externe > Alegeri în Marea Britanie. Partidul Conservator a pierdut majoritatea în Parlament

Alegeri în Marea Britanie. Partidul Conservator a pierdut majoritatea în Parlament

Cetățenii britanici și-au votat ieri parlamentarii, în cadrul unui scrutin legislativ anticipat declanșat de premierul conservator Theresa May, care voia să-şi consolideze mandatul pentru negocierile privind Brexit-ul.

Partidul Conservator a obţinut 318 locuri în Camera Comunelor (până acum avea 331), formațiunea condusă de Theresa May pierzând astfel majoritatea necesară formării guvernului.

Conservatorii sunt urmați de Partidul Laburist (centru-stânga), cu 261 de locuri, Partidul Naţional Scoţian (centru-stânga, proeuropean), cu 35 de locuri în Camera Comunelor, Partidul Liberal-Democrat, condus de Tim Farron,  care a primit 12 locuri, și  Partidul Verde, un loc.

Această situație ar putea schimba datele privind negocierile asupra Brexit-ului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Marii Britanii să demisioneze.

“Premierul a convocat acest scrutin deoarece îşi dorea un mandat. Mandatul primit a însemnat locuri pierdute pentru conservatori, voturi pierdute, sprijin în scădere şi pierderea încrederii”, a declarat liderul laburist.

“Aş crede că este suficient pentru a pleca şi pentru a face loc unui guvern care să fie cu adevărat reprezentativ pentru toată populaţia acestei ţări”, a adăugat Corbyn.

De asemenea, liderul UKIP, Paul Nuttall, a acuzat-o pe Theresa May că a pus în primejdie Brexit-ul.

”Am spus de la început că aceste alegeri sunt greșite. Orgoliu excesiv!”, a scris Nuttall într-un mesaj postat pe Twitter.

“Este un dezastru pentru Theresa May, ea a convocat alegerile în mod clar cu foarte multă aroganţă crezând că va zdrobi opoziţia”, a apreciat și Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei.

Critici au venit chiar și din partea liderilor conservatori.

“Nu ne-am împușcat singuri în picior. Ne-am împușcat în cap”, a apreciat Nigel Evans, parlamentar al Partidului Conservator.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *