sâmbătă, 19 septembrie 2020
Acasă > Ultima ora > Alin Stanciu, primarul din Izvoarele, a fost reținut

Alin Stanciu, primarul din Izvoarele, a fost reținut

În completarea comunicatului nr. 1330/VIII/3 din 25 septembrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 25.09.2014 ora 16.00 până la data de 26.09.2014 ora 16.00), a inculpatului Stanciu Alin-Bănică, primarul comunei Izvoarele, judeţul Giurgiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influență.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în cursul lunii iulie 2013, ca urmare a unui control efectuat de către funcționari din cadrul  Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili la o societate comercială, s-au stabilit, în sarcina contribuabilului respectiv, obligații de plată totalizând 98.908.334 lei (constând în 74.525.273 lei TVA suplimentar, 13.204.270 lei dobânzi/majorări de întârziere și 11.178.791 lei penalități de întârziere).

Pentru a încerca să înlăture consecințele negative ale acestui control, martorul denunțător, un apropiat al persoanelor din conducerea firmei respective, s-a deplasat în județul Giurgiu, unde, printr-un intermediar, a luat legătura cu inculpatul Stanciu Alin – Bănică.
Imaginea de persoană cu influență a primarului din comuna Izvoarele era fundamentată pe informația publică potrivit căreia, acesta fusese șeful de campanie al unui fost ministru, la alegerile parlamentare din anul 2012.

Cu acest prilej, inculpatul Stanciu Alin – Bănică i-a spus martorului denunțător că problema ”poate fi rezolvată”, deși situația este foarte dificilă, însă, pentru a o soluționa, este nevoie de plata unei sume de 200.000 euro, din care 50.000 euro trebuie remiși în aceeași zi, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Pentru a determina martorul denunțător să accepte plata imediată a celor 50.000 euro, inculpatul Stanciu Alin – Bănică a afirmat că soluția constă în intervenția lui la persoane cu putere de decizie din cadrul Direcției Generale Mari Contribuabili a ANAF care, în schimbul banilor ce le vor fi remiși, vor dispune un nou control fiscal la firma respectivă, ale cărui concluzii vor fi diametral opuse celor ale inspectorilor care luaseră măsuri împotriva societății.

Întrucât inculpatul Stanciu Alin – Bănică nu și-a respectat promisiunile, după trecerea  unui interval de câteva săptămâni de la primirea de către acesta a sumei de 50.000 euro, martorul denunțător a insistat să se întâlnească cu acesta, pentru a-l chestiona în legătură cu stadiul lucrurilor. După ce inițial inculpatul s-a eschivat, în cele din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorul denunțător, pe care, pentru a-i crea impresia că se ocupă de problema respectivă, l-a condus la un avocat care ar mai fi avut succes în demersuri juridice similare. Inculpatul i-a explicat martorului denunţător că avocatul va redacta o contestație împotriva concluziilor Raportului de Inspecție Fiscală.

Inculpatului Stanciu Alin – Bănică, i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 septembrie 2014, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: ziuadeconstanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *