Acasă > Administratie > Alţi chiriaşi ANL pot deveni proprietari

Alţi chiriaşi ANL pot deveni proprietari

O parte dintre chiriaşii ANL au posibilitatea de a deveni propriatarii imobilelor ca urmare a unei hotărâri aprobate în ultima şedinţă a Guvenului Ponta II.

Concret, Executivul a adoptat Hotărâre pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional, aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora.
Astfel, prin Hotărârea adoptată de Guvern, 482 locuinţe au fost trecute în proprietatea privată a statului din proprietatea publică a statului. Odată cu adoptarea prezentei Hotărâri s-a creat cadrul juridic pentru vânzarea acestor locuinţe.

Demersuri începute de mult

Acest subiect a fost abordt încă din luna martie 2009 când senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin au depus o propunere de modificare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Cei doi parlamentari PSD de Constanţa propuneau, printre altele, cumpărarea imobilelor construite de ANL şi, totodată continuarea programului respectiv. „Trebuia găsită o soluţie pentru a permite chiriaşilor să-şi cumpere locuinţele la un preţ rezonabil”, menţiona la vremea respectivă, senatorul Mazăre. „Fiind vorba de locuinţe sociale, şi preţul de vânzare trebuie să fie acceptabil şi real”, a subliniat atunci deputatul PSD Eduard Martin.
Nu în ultimul rând, parlamentarii PSD de Constanţa prevăzuseră ca sumele provenite din vânzarea locuinţelor ANL să fie direcţionate strict pentru construirea altor locuinţe sociale. „Dacă în localitatea respectivă nu există cereri pentru construcţia de locuinţe, banii vor pleca în alt judeţ, unde sunt solicitări, dacă s-au vândut ANL-uri iar sumele obţinute nu sunt suficiente”, specifica deputatul Martin. În octombrie 2009, Senatul aproba proiectul de lege iniţiat de cei doi parlamentari constănţeni care prevedea achitziţionarea de locuinţe tip ANL prin vânzarea lor la preţ de inventar, actualizat la zi, iar bani să fie utilizaţi în construirea de noi locuinţe ANL. Acelaşi normativ prevedea şi faptul că ,,se interzice revnzarea locuinţei ANL de către beneficiar timp de cinci ani de la cumpărare” , mădsură luată pentru a nu transforma vânzarea locuinţelor ANL într-o afacere imobiliară.

Există precedentul

Hotărârea adoptată recent de Cabinetul Ponta II nu este o premieră. O decizie similară a fost luată şi-n guvernarea precedentă când, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, Cabinetul Boc aproba hotărârea ce permite trecerea blocurilor de locuinţe tip ANL din proprietatea publică a statului în cea privată. „Pentru toate locuinţele finalizate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 89/2008 şi care au fost înregistrate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale trebuia creat cât mai urgent cadrul legal necesar vânzării, prin trecerea lor în proprietatea privată a statului.Odată cu adoptarea prezentului proiect de hotărâre a Guvernului se crează cadrul juridic pentru vânzarea a 3.615 de locuinţe la nivel naţional, pe lângă cele 11.863 de locuinţe trecute deja în proprietatea privată a statului, urmând ca, eşalonat, pe măsura adoptării hotărârilor consiliilor locale de trecere a locuinţelor în proprietate publică a statului, să se iniţieze şi alte proiecte de hotărâri ale Guvernului pentru trecerea în proprietatea privată a statului a celorlalte locuinţe“, se menţiona într-un comunicat al MDRT din 2010.

Care erau beneficiarii în 2010

Din totalul locuinţelor ce intrau sub incidenţa acelei Hotărâri de Guvern, 614 erau pe raza administrativ-teritorială a judeţului Constanţa, mai precis în municipiile Constanţa şi Mangalia. Concret din totalul celor 614 de locuinţe ce puteau fi cumpărate de chiriaşi,  60 erau în municipiul Mangalia.
„Preţul de vânzare este compus din valoarea de înlocuire la momentul prezent, din care se scade valoarea amortizării locuinţei, calculată de la punerea în funcţiune a acesteia şi până în momentul vânzării sale. De asemenea, valoarea de înlocuire este media ponderată a preţului rezultat din licitaţiile derulate de ANL în semestrul II 2009, la care se adaugă 10% pentru cheltuieli neprevăzute“, declara în februarie 2010 ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *