ANAT: ”Eforturile de redresare a turismului, zădărnicite de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României”

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism consideră că în ultimele două zile au fost zădărnicite eforturile de redresare ale industriei prin anunțarea intenției de a adopta noi reguli privind intrarea pe teritoriul României, care „nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, și așa precară, pe care o oferea lista semafor, dar lovește nemilos și cetățenii români care au înțeles importanța vaccinării și au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităților sanitare”.

Potrivit Asociaţiei, în condiţiile în care Egiptul are 6 infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, iar Belgia 1095, întreaga argumentaţie în favoarea schimbării listei semafor şi a trecerii la restricţionarea călătoriilor în funcţie de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.

De asemenea,  în condiţiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce priveşte vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricţii pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin şi mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum şi în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.

”O analiză mai atentă a consecinţelor unor decizii pripite, cum sunt cele privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Romaniei, fără a mai ţine cont de situaţia epidemiologică din statele de origine sau de situaţia particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul naţional, ar putea limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la începutul pandemiei şi în sprijinul cărora statul a venit târziu şi într-o proporţie extrem de mică faţă de alte state europene de la care, doar în ceea ce priveşte măsurile restrictive sau punitive, luăm adesea exemplu”, se subliniază într-un comunicat ANAT.

Asociatia atrage atenţia că oamenii vor fi cei mai afectaţi de aceste decizii, respectiv aceia care şi-au dorit să călătorească sau să vină acasă de sărbători. Impactul asupra lor va fi unul dublu, pe de o parte nu îşi vor putea recupera sumele achitate pentru călătorii, deoarece anulările făcute în această perioadă sunt supuse penalizărilor contractuale, iar pe de altă parte vor fi nevoiţi să îşi petreacă sărbătorile fie în izolare, fie departe de cei dragi. Pentru cei mai ghinionişti dintre ei, vacanţa de sărbători se poate prelungi, tot pe banii lor, cu o carantină în străinătate, deoarece noile reguli impun testarea înainte de întoarcerea în România şi nu la intrarea în ţară, aşa cum ar fi normal şi cum se întâmplă în alte state europene.

Reamintim că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Sursa: ANAT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.