duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Educatie > Andronescu: Trebuie reintrodus examen de admitere obligatoriu la facultate

Andronescu: Trebuie reintrodus examen de admitere obligatoriu la facultate

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este necesară modificarea legii pentru a se reintroduce examenul de admitere obligatoriu la facultate, dar şi pentru a elimina sau diminua ponderea mediilor din anii gimnaziali la admiterea la liceu.

“Cred că admiterea obligatorie în universităţi scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat şi examenul redevine ceea ce în mod normal trebuie să fie, respectiv o evaluare de sfârşit de ciclu şi mi se pare că lucrul acesta este corect şi putem rezolva modificând legea. (…) Trebuie schimbată legea şi acest lucru cred că pentru anul următor am putea să-l facem”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru MEDIAFAX.

Ea a precizat că o astfel de modificare, chiar dacă va fi operată în lege, nu ar putea intra în vigoare începând cu acest an, ci cu anul următor, având în vedere obligaţia existentă privind anunţarea măsurilor preconizate cu un an înainte.

Andronescu a precizat că a discutat deja despre reintroducerea admiteri obligatorii la universităţi cu membrii sindicatelor din învăţământ, care sprijină demersul.

“Să vorbim întâi pentru admiterea la facultate, că suntem în preajma acestui examen (…) Vin de la o întâlnire cu sindicatele din învăţământ, cu FSLI, cel mai mare sindicat din învăţământ. Am discutat acest subiect şi ideea este îmbrăţişată şi de sindicate, ceea ce este un plus de susţinere”, a spus Andornescu.

În ceea ce priveşte înscrierea în liceu, fostul ministru a arătat că repartizarea computerizată s-a dovedit a fi un instrument care nu permite niciun fel de derapaj de la rezultatele pe care elevul le-a obţinut prin evaluarea de la sfârşitul anului sau prin notetele pe care le-a obţinut de-a lungul celor patru ani de gimnaziu, arătând, însă, că ar putea fi eliminată sau redusă ponderea mediilor celor patru ani de gimanziu.

“Experienţa celor 12 ani de când aplicăm această repartizare computerizată ne arată că ea este potrivită. Dar ceea ce cred că trebuie să facem şi putem face – pentru clasa a opta, pentru intrarea de la clasa a opta spre a noua sau şcoala profesională – cred că am putea să eliminăm sau să reducem şi mai mult ponderea mediilor din cei patru ani de gimnaziu”, a spus Andronescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că a intrat la facultate cu media 9.23 pentru că a dat “un bacalaureat care nu era pătat de obiceiurile din zilele noastre”, afirmând că reprezentanţii MEN “ar trebui să se gândească serios” la reintroducerea admiterii la liceu şi facultate.

“Trebuie să avem curaj să ne hotărâm până la urmă cum structurăm educaţia. Atât timp cât noi admitem la liceu cu mediile din a VIII-a, iar la facultate cu media de la bacalaurat sau de la anumite materii din timpul liceului, sigur că se concentrează foarte mult pe acest examen”, a mai declarat vicepremierul.

Dragnea a mai spus că reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar trebui să se gândească la reintroducerea examenelor de admitere la liceu şi facultate.

“Ar trebui să se gândescă serios cei de la Ministerul Educaţiei şi alţi lideri politici dacă nu cumva ar trebui reintrodus, măcar ceea ce era înainte, şi anume examen de admitere în liceu, examen de treptă, examen de admitere la facultate şi fiecare în funcţie de capacităţi se specializează şi ajunge să conducă părţi din această ţară care generează progres”, a adăugat Dragnea.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *