marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Administratie > ANRP a suspendat activitatea unei comisii din Prefectura Constanţa

ANRP a suspendat activitatea unei comisii din Prefectura Constanţa

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a constatat acordarea de compensaţii băneşti necuvenite unor persoane, în urma evaluării în plus a unor bunuri trecute în proprietatea statului bulgar în 1940 şi a suspendat activitatea comisiei responsabile din Constanţa.

ANRP a suspendat pentru şase luni activitatea Comisiei judeţene Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria semnat la Craiova la 7 septembrie 1940.
Suspendarea a avut în vedere constatările făcute în urma unui control efectuat, în decembrie 2013, de specialiştii ANRP la Instituţia Prefectului – judeţul Constanţa, care coordonează lucrările comisiei.
În urma verificărilor, au reieşit grave disfuncţionalităţi în funcţionarea Comisiei judeţene Constanţa pentru aplicarea Legii nr. 9/1998.
În numeroase cazuri, comisia tehnică de evaluare a procedat la evaluarea unor bunuri în plus, iar în baza rapoartelor neconforme Comisia judeţeană Constanţa a propus acordarea de compensaţii băneşti necuvenite persoanelor îndreptăţite.
Pe perioada suspendării activităţii, Comisia judeţeană Constanţa urmează a lua o serie de măsuri propuse de ANRP, printre care: determinarea diferenţelor dintre valoarea bunurilor abandonate în Bulgaria, pentru care se cuvenea acordarea de compensaţii, şi valoarea bunurilor pentru care s-au acordat despăgubiri, indicarea persoanelor responsabile de existenţa acestor diferenţe şi elaborarea unor proceduri interne de lucru.
Cetăţenii români prejudiciaţi în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, au dreptul la compensaţiile stabilite potrivit Legii nr. 9/1998, în măsura în care nu au primit anterior sau au primit numai parţial compensaţii ori despăgubiri pentru bunurile imobile – construcţii şi terenuri – pe care le aveau în proprietate în judeţele Durostor şi Caliacra, cedate Bulgariei, pentru recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, precum şi pentru plantaţii de pomi fructiferi şi/sau pepiniere de pomi fructiferi altoiţi, se arată în textul actului normativ.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *