duminică, august 25, 2019
Acasă > Eveniment > ANSVSA dă veridictul: Nu există nicio legătură între brânza Brădet şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU

ANSVSA dă veridictul: Nu există nicio legătură între brânza Brădet şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU

În urma verificărilor ANSVSA a rezultat că nu există nicio legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU, se arată într-un comunicat al ANSVSA

Până pe data de 29 februarie 2016, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară(IISPV) a recepţionat 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii şi notificate prin Sistemul Rapid de alertă pentru Alimente şi Furaje.

La acestea se adaugă un număr de 59 de eşantioane, recepţionate până pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV – DSP din apă, produse lactate şi lapte materie primă şi 15 eşantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de către proprietarul unităţii de procesare a laptelui din judeţul Argeş, în cadrul programului de autocontrol.

Până la această dată, din totalul de 411 eşantioanerecepţionate, nu a mai fost depistată prezenţa Escherichia Coli serogrupul O2.

312 au fost finalizate (dintre care două cu rezultate pozitive) şi 99 de eşantioane sunt în lucru.

Verificările ANSVSA indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22 februarie 2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU

În comunicatul ANSVSA se arată că procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre (cazul Bacău), se precizează că,  prin tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă se împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26).

Ca urmare a recomandărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ANSVSA, în cadrul verificărilor pe care le desfaşoară, va extinde investigaţiilela nivelul exploataţiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesării alimentelor şi al ingredientelor din compoziţia produselo alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *