Anul viitor, orașul Năvodari va deveni cu adevărat un centru pescăresc!

  •  
  •  
  •  
  •  

Administraţia locală a demarat un proiect în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, care presupune construirea unei impresionante pieţe de peşte. Programul este finanţat din fonduri europene, iar lucrările vor demara în cel mult trei luni. Proiectul, lansat luni în prezenţa partenerilor bulgari, prevede amenajarea unei piețe de pește care va avea forma unei păstrugi. Locația va include o sală special amenajată pentru evenimente, un pavilion expozițional, birouri şi un spaţiu prevăzut cu aproximativ 600 de locuri, unde turiștii vor putea gusta preparate din pește. Piața va dispune de 10 puncte interioare de vânzare și 16 puncte exterioare. Totodată, pentru locuitorii orașului Năvodari, acest proiect înseamnă și crearea a aproximativ 40 de locuri de muncă.

”Este un lucru bun, facem ca pe lângă numele de Năvodari, oraș pescăresc, să venim și la propriu cu partea administrativă, deci să creăm condițiile necesare pescarilor să aibă unde să-și vândă peștele, dar şi clienții să aibă de unde să cumpere pește, deci Năvodariul va deveni un centru pescăresc.  Iar prin publicitatea pe care o vom face ulterior vom aduce și clienți, eu cunosc foarte multe firme care importă fructe de mare, pește din Grecia sau din Bulgaria. În același timp avem posibilitatea să îi încurajăm pe pescarii români să înființeze ferme de pește, de scoici, de raci, iar turiștii care vin pe litoral să deguste tot felul de delicatese”, a declarat Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari.

Lucrările vor demara în cel mult 3 luni de zile. Valoarea proiectului este de 1.460.000 de euro, iar Primăria Năvodari va aloca doi la sută din această sumă. Proiectul este realizat în colaborare cu o asociație din Balchik și urmărește stimularea cooperării de afaceri dintre Năvodari și localitatea din Bulgaria. În plus, în cadrul proiectului se vor desfășura patru seminarii privind instruirea în afaceri, schimburi de experiență, două festivaluri de pește şi concursuri gastronomice. Totodată, va fi lansat Ghidul Gastronomic, ce va cuprinde atât rețete românești cât și rețete bulgărești pe bază de pește. Colaboratorii bulgari consideră că acest proiect este un început promițător pentru o lungă colaborare cu administrația orașului Năvodari. În plus, președintele Asociației Eureka s-a arătat extrem de impresionat de orașul Năvodari, fiind de părere că această localitate constituie un cadru ideal pentru o bază universitară.

„Ideea noastră este ca acest proiect să devină un proiect emblemă pentru orașul Năvodari. Mie îmi place foarte mult acest oraș pentru că este un oraș foarte curat, aranjat, e un oraș însorit, oamenii sunt primitori. Considerăm că acest proiect este un început bun, iar ideea noastră este să stabilim o colaborare durabilă. Deci, am aflat că în Năvodari există o bază perfectă de instruire, iar după părerea mea ar fi bine să se înființeze o universitate în vederea unei mai bune pregătiri în domeniul turismului”, a declarat Krusee Rusev, președintele Asociației Eureka.

Edilul orașului Năvodari a salutat inițiativa reprezentanților bulgari, mai ales datorită faptului că orașul beneficiază de spații generoase în acest sens.

“În ceea ce privește baza universitară în turism, dacă împreună găsim să accesăm fonduri europene avem în tabăra de copii spații generoase și de ce nu? Să facem o universitate la Năvodari, să specializăm personalul de turism din România, din Bulgaria și din zonele adiacente”, a declarat primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei.

Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni.

One thought on “Anul viitor, orașul Năvodari va deveni cu adevărat un centru pescăresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *