Acasă > Social > ANUNŢ IMPORTANT al Ministerului Sănătăţii pentru cei care au cumpărat Pegasys în ultimele 14 zile

ANUNŢ IMPORTANT al Ministerului Sănătăţii pentru cei care au cumpărat Pegasys în ultimele 14 zile

Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută, în cazul cumpărării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Recomandarea vine în contextul anchetei demarate după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite zeci de cutii cu seringi Pegasys contrafăcute.

“În scopul prevenirii oricărei complicaţii medicale, Ministerul Sănătăţii recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută (peginterferon alfa-2a) în tratamentul curent, în cazul achiziţionării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate”, se arată într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi context, Ministerul Sănătăţii informează că a solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să facă “toate demersurile legale care se impun pentru gestionarea situaţiei, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit”.

În acest sens, arată MS, Agenţia a informat specialiştii din domeniu, doctori şi farmacişti, referitor la apariţia produsului contrafăcut şi, concomitent, s-a decis retragerea tuturor loturilor suspecte de pe piaţa farmaceutică.

MS mai precizează că reprezentanţii ANMDM au luat legătura cu compania producătoare (Roche – n.r.), în vederea înlocuirii de urgenţă a produsului.

De asemenea, Comisiile Naţionale de Boli Infecţioase şi Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii vor elabora, dacă va fi cazul, în cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacienţilor care folosesc în mod regulat acest produs, mai anunţă MS.

Poliţia Română a deschis, în cazul seringilor contra hepatitei, un dosar ce vizează infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, potrivit unor surse din Poliţie.

Anchetatorii Direcţiei pentru Investigarea Fraudelor s-au autosesizat, la 28 octombrie, după ce au fost anunţaţi referitor la acest caz “pe mai multe canale”, printre care şi reprezentanţii ANMDM, au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate

Ancheta a fost demarată după ce în trei farmacii din ţară au fost găsite seringi cu ser contra hepatitei B şi C contrafăcute, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din ANM.

Seringile au fost găsite în două farmacii din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

“Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri”, spun sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare. “În rest, cutia este foarte bine copiată”, au mai spus aceleaşi surse.

ANMDM a informat Poliţia referitor la seringile contrafăcute în urma unor sesizări primite de la pacienţi.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *