APOR vrea modificarea Constituției

 Asociatia Parinti pentru Ora de Religie si-a stabilit ca obiectiv sa modifice Constitutia, pentru ca Religia sa fie obligatorie pentru copii si pentru ca elevii care nu vor disciplina sa faca cerere sa se retraga. Adica exact practica declarata neconstitutionala de judecatorii Curtii Constitutionale. Membrii asociatiei s-au pronuntat si pe tema casatoriilor gay, care a generat mari dispute in procesul de revizuire a Constitutiei din 2013. Deciziile au fost luate la adunarea nationala a membrilor asociatiei, la care a participat si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

Asociatia “Parinti pentru ora de Religie” (A.P.O.R.), condusa de cunoscuta prezentatoare radio si TV Liana Stanciu, a organizat sambata, 28 martie 2015, la Bucuresti, Adunarea Nationala a membrilor organizatiei. La eveniment “au participat 140 de presedinti si vicepresedinti ai celor 40 de organizatii locale si comitete A.P.O.R. existente in acest moment in aproape toate judetele tarii”, anunta asociatia intr-un comunicat.

APOR precizeaza ca “Preafericitul Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat personal participantilor un cuvant de binecuvantare si incurajare a demersului asociatiei”.

 “In cadrul discutiilor participantii au hotarat urmatorii pasi de urmat pana la urmatoarea intrunire:

  •  infiintarea de organizatii A.P.O.R. in toate municipiile si orasele tarii
  • cooptarea a cel putin unui parinte in fiecare scoala din Romania
  • crearea unui grup de avocati si juristi care sa acorde asistenta juridica scolilor, parintilor si profesorilor de religie
  • monitorizarea procesului legislativ si formularea de propuneri pentru modificarea Legii Educatiei Nationale si a altor acte normative”, informeaza asociatia.

Membrii APOR au votat in cadrul acestei Adunari Nationale “pentru declansarea procedurilor in vederea initierii modificarii Constitutiei, in scopulintroducerii explicite a garantarii orei de Religie confesionale, parte a trunchiului comun, cu retragerea la cerere, si definirea constitutionala a familiei ca fiind constituita prin casatoria intre un barbat si o femeie”.

Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis in noiembrie anul trecut ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.

CCR a statuat ca Ora de Religie este Optionala pentru elevi si ca doar cine vrea sa urmeze acest optional depune cerere de inscriere la scoala. Ca urmare a scoaterii Religiei dintre disciplinele obligatorii pentru elevi, Ministerul Educatiei a decis ca parintii care vor optionalul pentru copiii lor semestrul acesta sa depuna cereri de inscriere

Amintim si ca dezbaterile din vara lui 2013 pentru revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe tema definirii familiei – care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay. Sursa sidetalii aici si aici

Organizatia neguvernamentala a mai anuntat ca la eveniment “s-a stabilit implicarea in realizarea unui Proiect strategic pentru imbunatatirea calitatii orei de Religie si a invatamantului romanesc in general pentru a avea cele mai bune programe, cele mai bune manuale si materiale auxiliare, precum si profesorii cei mai bine pregatiti, precum si implicarea asociatiei in desfasurarea unor activitati extrascolare care sa permita expunerea copiilor la modele de viata bazata pe valori religioase (organizarea de tabere, dialoguri cu personalitati, cooptarea de lucratori de tineret si coordonatori de voluntari etc.)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *