Asistenţi medicali, fără bacalaureat ?

  •  
  •  
  •  
  •  

Ordinul asistenţilor medicali din România face presiuni către Ministerul Învăţământului pentru ca înscrierea la o şcoală postliceală sanitară să fie condiţionată de promovarea examenului de bacalaureat. În acest moment, orice absolvent de liceu, cu sau fără diplomă, se poate înscrie la o astfel de unitate de învăţământ.

În acest moment, în Constanţa funcţionează optsprezece şcoli postliceale, cele mai multe dintre ele pregătind asistenţi medicali. Potrivit Legii Educaţiei modificată în 2011, orice absolvent de liceu se poate înscrie la o astfel de unitate de învăţământ.

“La învățământul postliceal se poate înscrie orice absolvent de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Elevii nu sunt constrânși de a obține diploma de bacalaureat pe parcursul școlarizării”, ne-a spus Semra Curtomer, director Liceul Tehnologic Miron Costin, Constanţa.

Până în acest an au existat şcoli postliceale sanitare care au solicitat diploma de bacalaureat pentru înscrierea în cadrul unităţilor în baza unei metodologii interne. Acest aspect era practic un criteriu de selecţie al candidaţilor. Din cauza procentajului mic de promovabilitate de la bacalaureat s-a ajuns în situaţia ca foarte multe şcoli să nu mai aibă înscrişi, riscând falimentul. Astfel că până şi puţinele şcoli postliceale care mai solicită diploma de bacalaureat urmează să renunţe la această pretenţie. Situaţia este îngrijoratoare pentru Ordinul Asistenţilor Medicali din România, care cere Ministerului Învăţământului să reintroducă în legea educaţiei obligativitatea diplomei de bacalaureat pentru practicarea profesiei de asistent medical.

“La un învățământ postliceal de maiștri care fac șuruburi, poți să nu ai diploma de bacalaureat și să riști să greșești un șurub și să îl arunci. Consumi apoi mai multă materie primă ca să faci șurubul acela… Dar cu pacienții nu te poți juca. Trebuie să fii foarte bine pregătit și, în opinia mea, dacă nu ai obținut o diplomă de bacalaureat, nu te poți înscrie la o școală postliceală sanitară”, ne-a declarat Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România.

Nu se ştie însă când şi în ce măsură îşi va găsi va fi concretizată această intenţie, în condiţiile în tot mai multe şcoli postliceale sunt constrânse să elimine din pretenţii din cauza numărului mic de candidaţi.

Redactor: Bogdan Bolojan

23 thoughts on “Asistenţi medicali, fără bacalaureat ?

  1. I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely should i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail about the head. Your idea is outstanding; the problem is an element that insufficient persons are speaking intelligently about. I am delighted we came across this during my look for something with this.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *