Acasă > Sanatate > Asistenții medicali și moașele se vor pensiona la 65 de ani

Asistenții medicali și moașele se vor pensiona la 65 de ani

Asistenții medicali și moașele se vor putea pensiona la 65 de ani, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 23 din 2014 de completare și modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a anunțat joi Ministerul Sănătății într-un comunicat remis presei.

‘Scăderea vârstei de pensionare riscă diminuarea periculoasă a numărului de asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali angajați în unitățile sanitare publice, instituții care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin această Ordonanță de Guvern, am ținut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorința de a rămâne în activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scăderea vârstei de pensionare’, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului de presă.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidența prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani.

“Prin intermediul noii Ordonanțe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, în condițiile legii”, precizează comunicatul de presă.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *