Astăzi este Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Anual, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014).

În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracţiuni din sfera violenţei domestice; 3.616 ordine de protecţie provizorii au fost emise de către poliţişti şi 3.520 ordine de protecţie au fost emise de către instanţele de judecată.

În prezent, una dintre cele mai răspândite, persistente şi devastatoare încălcări ale drepturilor omului, şi anume violenţa împotriva femeilor şi fetelor, rămâne în mare parte neraportată din cauza impunităţii, tăcerii, stigmatului şi ruşinii din jurul acesteia, noteaza  www.un.org.

În termeni generali, se manifestă în forme fizice, sexuale şi psihologice, şi cuprinde: violenţa intimă a partenerului (bătaie, abuz psihologic, viol marital, omor); violenţă şi hărţuire sexuală (violuri, acte sexuale forţate, avansuri sexuale nedorite, abuzuri sexuale asupra copiilor, căsătorie forţată, hărţuire stradală, urmărire, hărţuire cibernetică); traficul de fiinţe umane (sclavie, exploatare sexuală); mutilarea genitală a femeilor; căsătoria minorilor.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

În 2008, secretarul general al ONU a lansat Campania “UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”,  vizând prevenirea şi eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume.

Astfel,  ziua de 25 a fiecărei luni a fost desemnată drept “Orange Day” şi a fost lansată pentru a mobiliza societatea civilă, activiştii, autorităţile guvernamentale şi sistemul ONU deopotrivă, având ca obiectiv amplificarea impactului campaniei ”UNiTE”. Participanţii din întreaga lume sunt încurajaţi să poarte, în această zi, ceva portocaliu, în semn de solidaritate cu această cauză.

UNiTE se află în fruntea campaniei internaţionale “16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen” , care se desfăşoară în fiecare an, în perioada cuprinsă între 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, şi 10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului, potrivit www.unwomen.org.

În cadrul acestei campanii, “UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor” face un apel în vederea luării unor măsuri pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial şi creării de oportunităţi pentru discuţii în vederea depăşirii provocărilor şi găsirii de soluţii.

Începând din 2019 şi până în 2021, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi campania “UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor” se vor concentra pe problema violului ca o formă specifică de vătămare comisă împotriva femeilor şi fetelor în perioade de pace sau de război.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *