Lucrări de restaurare la basilica de la Niculițel

  •  
  •  
  •  
  •  

Basilica paleo-creștină de la Niculițel este închisă, de joi, pentru vizitatori. Basilica se află în plin program de restaurare, realizat prin Programul Operațional Regional  2007-2013. În cadrul acestui program, Consiliul Judeţean a depus spre finanţare proiectul cu titlul: „Reabilitare și modernizare imobil – conservare monument paleocreștin Niculițel – Județul Tulcea”, iar în urma evaluării acesta a fost aprobat spre finanţare din economiile realizate pe Programului Operațional Regional  2007-2013.

Acest proiect, cu o valoarea totală de 11.424.309,02 lei, are ca scop o mai bună punere în valoare a basilicii paleo-creştine, includerea acesteia în pachetele turistice specifice, precum şi creşterea gradului general de atractivitate al judeţului Tulcea.

„Prin realizarea acestui proiect vor beneficia în mod direct locuitorii județului Tulcea, dar și turiștii care ajung în judeţul nostru pentru o vacanţă sau o excursie în Delta Dunării”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

„Lucrările au început joi și cred că anul viitor, până la începutul lunii iunie,vom putea să facem recepţia. Proiectul în sine presupune o clădire nouă şi restaurarea monumentului propriu-zis, de fapt o continuare a restaurării începută în anii ’90, tot de firma nostră, atunci cu fonduri de la Institutul Naţional al Patrimoniului. La cererea beneficiarului, amplasamentul va beneficia de o parcare generoasă pentru turişti, astfel încât numărul vizitatorilor să crească după realizarea investiţiei” susține Cornel Georgescu, reprezentantul firmei a adjudecat lucrarea, în urma licitației publice organizată de Consiliul Județean Tulcea.

Basilica paleo-creștină de la Niculițel, ridicată în secolul IV d.Hr., are dimensiunile de 36 m lungime şi 14 m lăţime, ceea ce indică existenţa unui mare centru spiritual creştin. Ea fost descoperită în anul 1971, în urma unor inundații. Moaștele sfinților martiri Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos care se aflau în cripta din apropierea basilicii sunt purtate în procesiune, în fiecare an, de 4 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *