joi, 13 august 2020
Acasă > Comunicate > Autorităţile din Eforie vor continua să aplice legea în cazul celor care au efectuat lucrari de construire neautorizate

Autorităţile din Eforie vor continua să aplice legea în cazul celor care au efectuat lucrari de construire neautorizate

COMUNICAT DE PRESA

Autorităţile oraşului Eforie vor continua să aplice legea în cazul tuturor cetăţenilor care au  efectuat lucrari de construire, neautorizate in conditiile legilor in vigoare  ,pe domeniul public al localităţii. Primăria Eforie nu doreşte decât să asigure respectarea legislaţiei, de catre toti cetatenii aflati pe raza administrativa a orasului Eforie.

Orice ajutor venit din partea organizaţiilor neguvernamentale este binevenit în această situaţie, mai ales că până acum, de atâţia ani, Primăria Eforie este singura instituţie care face eforturi să rezolve această problemă.

Primăria consideră salutar gestul ONG-urilor care doresc să se implice activ, in rezolvarea problemelor etnicilor pe care doresc sa-i reprezinte,  respectand legislaţia în vigoare.

In acest sens ii asteptam sa se alature proiectelor incepute inca din 2009 pt construirea unor locuinte de necesitate pt persoanele care indeplinesc conditiile cerute de lege.

Totodata respingem cu fermitate toate incercarile de a denatura adevarul in privinta actiunilor legale ale Primariei si de a instiga la nerespectarea legilor de catre toate persoanele indiferent de nationalitate, etnie sau stare sociala. Consideram ca actiunile de dezinformare a opiniei publice nu pot constitui nicidecum o modalitate de rezolvare reala si rapida a problemelor cu care se confrunta unii cetateni. Le cerem tuturor acelora care se considera lideri ai unor organizatii sa inceteze campania de denigrare si intimidare a tuturor celor implicati in aplicarea legii , din cadrul administratiei locale.

  1. Ce s-a întâmplat, în fapt

De-a lungul timpului, pe strada Agricola din Eforie Nord s-au instalat câteva familii de romi, care au atras alte familii de romi în a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adăposturi improvizate pe domeniul public şi privat al oraşului, astfel că în strada Agricolă nr. 1 și nr. 2 au ajuns să locuiască 35 de adulți și 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai câteva aveau domiciliul în Eforie. Dintre cei 35 de adulți, doar 15 aveau cărți de identitate în Eforie și numai 8 dintre ei aveau adresa în strada Agricolă nr. 2. Alte 12 persoane aveau cărți de identitate provizorii, dintre care 8 erau expirate. Numai 6 dintre acestea figurau la adresa indicată în actul de identitate. Restul au domiciliul în alte localități de pe raza județului Constanţa ori în alte județe ale ţării.

De la finele anului 2001 și până în prezent, la secretariatul Primăriei Eforie au fost depuse de către locuitori ai orașului aproximativ 30 de sesizări cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau în special furtul sau tentativă de furt, comise de către diferite grupuri sau persoane de etnie romă care locuiau fără forme legale în strada Agricolă. Locuitorii din zonă au reclamat că sunt terorizaţi de romii care intrau în gospodării şi chiar în case sustrăgând tot ce le pica în mână: de la fier vechi, haine și animale, până la mâncarea din frigider. Hoții furau ziua în amiaza mare, iar când erau prinși de păgubaşi îi amenințau cu bătaia.

Localnicii au arătat, prin plângerile repetate adresate edililor, că de-a lungul anilor în această zonă s-a creat o stare de nesiguranță și teamă în rândul cetățenilor, o atmosferă și un climat greu de suportat. În timpul sezonului estival, situaţia se agrava, deoarece din cauza condiţiilor în care trăiau romii de pe strada Agricolă, cartierul devenea un real pericol pentru sănătatea publică. Acest lucru a atras numeroase somaţii adresate de Garda de Mediu Constanţa pentru igienizarea şi dezafectarea zonei care se transformase în focar de infecţie.

În urma acțiunilor de control s-a constatat că o suprafață de 3.000 metri pătraţi de teren public şi privat, ocupată de locatarii de pe strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2, se transformase în plaformă de gunoi. Aici erau depozitate deșeuri amestecate de tip plastic, pet-uri, sticlă, materiale textile, moloz și multe altele. Pentru evitarea pericolului de îmbolnăvire și a disconfortului creat locuitorilor din zonă, Primăria Eforie ajunsese să cheltuiască anual sume între 100.000 și 150.000 lei, care se foloseau doar pentru igienizarea zonei.

Pe linga toate astea, persoanele din adaposturi au mai fost amendate pentru comert ambulant, furt, tentativa de furt, tulburarea linistii publice, de Jandarmerie, Politia Locala si Politia Eforie cu sume in cuantum de 8846 Ron iar amenzile totale, primite si de la alte autoritati, tot pentru incalcarea legii ajung la peste 1,6 miliarde de  lei vechi, bani care nu au fost recuperati  nici pina in prezent.

Apelurile repetate ale colocatarilor şi situația din teren au impus solicitarea de către Serviciul de Poliție Locală Eforie a implicării Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, care, prin tragerea la răspundere din punct de vedere legal, să ducă la dezmembrarea acestor grupări de indivizi cu ridicat risc infracţional. Prin comportamentul lor antisocial, acestea grupări poziţionate în afara legii au imprimat teroare locuitorilor oraşului.

  1. Măsura care s-a impus pentru remedierea situaţiei

În faţa situaţiei de fapt, la data de 19 septembrie, primarul Ion Ovidiu Brăiloiu a emis Dispoziția nr.296/19.09.2013 privind desființarea pe cale administrativă a adăposturilor edificate pe strada Agricolă fără autorizație de construire pe domeniu public și privat al orașului Eforie. Măsura adoptată de edili era necesară pentru dezafectarea zonei şi redarea ei circuitului urbanistic.

Aici este planificat a se realiza un cartier de locuinţe sociale, de care să beneficieze persoanele cu venituri reduse, care doresc să fie membri activi ai comunităţii şi care au nevoie de susţinerea acesteia. Conform Planului Urbanistic Zonal, în acest perimetru – al Bulevardului Soarelui – sunt proiectate a se construi blocuri de locuințe, locuri de joacă și spații verzi, investiție care se află în derulare.

  1. Soluţii oferite de Primăria Eforie

Primăria Eforie a comunicat persoanelor care locuiesc în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 măsura administrativă de desființare pe cale administrativă a construcțiilor abuzive. Totodată, acestora li s-au pus la dispoziţie spaţii asigurate de către Primărie în două clădiri amenajate special: în clădirea fostului internat școlar și în clădirea școlii vechi. Acestea asigură inclusiv adăpostirea familiilor cu copii pe timpul sezonului rece.

Celor cazați în adăposturile provizorii li s-au oferit toate cele necesare unui trai decent: mobilier, instalaţii de încălzit (sobe de teracotă şi calorifere), pături, saci de dormit, îmbrăcăminte, precum și ajutoare constând în produse alimentare. Decizia edilitară a fost transmisă în timp util locatarilor, pentru ca aceştia să aibă timp să elibereze adăposturile improvizate.

După evacuarea zonei, ca urmare a acțiunii de desființare și salubrizare, echipele primăriei au transportat numai până în acest moment peste 600 de tone de gunoi. Iar operaţiunea de igienizare este departe de a se fi încheiat. Edilii estimează că până la final vor fi colectate din zona Agricolă peste 2.000 de tone de deșeuri.

În acest timp, cu toate eforturile depuse de autoritățile locale, cei cazați în adăposturile puse la dispoziție de Primăria orașului Eforie au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier şi cele de utilitate casnică au fost distruse sau li s-au dat o folosinţă necorespunzătoare, iar instalaţiile metalice pentru încălzire au fost smulse din pereţi şi vândute la fier vechi. În imobile s-au strâns grămezi de gunoi, iar locuințele riscă să se transforme, şi acestea, în focar de infecție.

Problema minorităților a fost întodeauna în atenția Primăriei Orașului Eforie, care prin Compartimentul de Asistentă Socială a colaborat cu Direcția Generală de Asistentă Socială și Protecția Copilului Constanța și Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, având drept scop prevenirea abandonului și menținerea copiilor în familie.

Potrivit statisticilor Compartimentului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Orașului Eforie există numeroase cazuri de abandon în spital, copiii fiind dați în plasament la asistenți maternali autorizați, pentru care s-a recomandat participări la ședințe de consiliere cu specialiști de la D.G.A.S.P.C. Constanța. Aceste recomandări nu au fost însă urmate de părinții copiilor de etnie romă, care au refuzat sistematic sprijinul acordat.

Ca exemplu, dintre cei 33 de copii care locuiau pe strada Agricolă, 12 sunt preșcolari, iar restul ar trebui să meargă la școală. Dintre aceștia însă, numai 8 sunt înscriși într-o formă de învățământ, restul fiind neşcolarizaţi sau în abandon școlar.

Primăria Eforie va continua eforturile de integrare în comunitate a familiilor de etnie romă de pe strada Agricolă, fără discriminare, dorind ca toţi locuitorii să respecte legea, care este valabilă pentru cetăţenii României, indiferent de etnie, stare socială, religie sau sex.

PRIMARIA ORASULUI EFORIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *