Banii vorbesc

Peste un milion de lei! Aceasta este suma pe care cei 14 candidați au primit-o drept finanțare din partea susținătorilor în prima săptămână de campanie. Destul de puțin, ar spune mulți, ținând cont de invazia de afișe electorale, geci, pixuri, brichete, chibrite, calendare și baloane, dar aceștia sunt banii pe care candidații i-au declarat la Autoritatea Electorală Permanentă care monitorizează finanțările din această perioadă.

Pe primul loc, se situează Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin Liberale PNL-PDL, care a fost finanțat, în prima săptămână de campanie electorală, cu donaţii totale în valoare de 320.410 lei, devansându-l pe Victor Ponta, candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC, care a primit şi declarat donaţii totale în valoare de 312.704 lei.

Elena Udrea și Partidul Mişcarea Populară ocupă locul trei în clasamentul donaţiilor, formaţiunea primind şi declarând, în prima săptămână a campaniei electorale, 106.000 lei.

Spre deosebire de ACL, PSD şi PMP, care se află în topul clasamentului, Kelemen Hunor, candidatul UDMR a primit şi declarat, în perioada menţionată, donaţii în valoare totală de 4.000 de lei, în timp Dan Diaconescu a rămas… la fel de sărac, cu doar 1.052 lei.

Celelalte partide înscrise în cursa electorală, respectiv Partidul Alternativa Socialistă, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Român, Partidul PRODEMO, Partidul România Mare nu au declarat donaţii.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, topul donaţiilor primite şi declarate în prima săptămână de campanie este condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cu 207.102 lei. El este urmat de Teodor Meleşcanu, cu 92.500 lei, Monica Macovei, cu 55.060 lei, clasamentul fiind închis de Gheorghe Funar, cu 1.500 lei.

Finanţarea campaniilor electorale este reglementată de Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, unde se prevede că donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale de la persoanele fizice sau juridice trebuie declarate AEP de către mandatarul financiar, în termen de cinci zile lucrătoare de la primire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *