Thursday, 24 January 2019
Acasă > Administratie > Basilica Paleocreștină de la Niculițel va fi modernizată și reabilitată

Basilica Paleocreștină de la Niculițel va fi modernizată și reabilitată

În 1971, în comuna Niculiţel, din cauza unor ploi torenţiale, şuvoaiele de apă au dezvelit spinarea unei bolţi din cărămidă şi piatră. Primele investigaţii arheologice au arătat că respectiva criptă se află sub altarul unei Basilici Paleocreştine, cu două nivele. Anul trecut, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Consiliul Judeţean a depus spre finanţare proiectul cu titlul: „Reabilitare și modernizare imobil – conservare monument paleocreștin Niculițel – Județul Tulcea”, iar în urma evaluării, acesta a fost aprobat spre finanţare din economiile realizate pe Programului Operațional Regional  2007-2013. În septembrie 2013, președintele Consiliului Județean Horia Teodorescu, a semnat contractul de finanțare nerambursabilă.

„Prin realizarea acestui proiect vor beneficia în mod direct locuitorii județului Tulcea, dar și turiștii care ajung în judeţul nostru pentru o vacanţă sau o excursie în Delta Dunării”, declara în septembrie Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

Lucrările pentru reabilitarea și modernizarea acestui centru spiritual au început încă de săptămâna trecută.

„Cred că anul viitor,  până la începutul lunii iunie, să putem face recepţia. Proiectul în sine presupune o clădire nouă şi restaurarea monumentului propriu-zis, de fapt o continuare a restaurării începută în anii ’90, tot de firma noastră, atunci cu fonduri de la Institutul Naţional al Patrimoniului. La cererea beneficiarului, amplasamentul va beneficia de o parcare generoasă pentru turişti, astfel încât numărul vizitatorilor să crească după realizarea investiţiei”, a declarat Cornel Georgescu, directorul firmei care şi-a adjudecat lucrarea.

Proiectul are o valoarea totală de peste 11 milioane de lei și are ca scop o mai bună punere în valoare a basilicii paleocreştine, includerea acesteia în pachetele turistice specifice, precum şi creşterea gradului general de atractivitate al judeţului Tulcea. Basilica, ridicată în secolul IV d.Hr., are dimensiunile de 36 m lungime şi 14 m lăţime, ceea ce indică existenţa unui mare centru spiritual creştin.

Redactor: Denisa Stoenescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.