Baza de la Mihail Kogălniceanu, model de bună colaborare

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu reprezintă un model de bună colaborare între România și Statele Unite ale Americii. Aceasta este una dintre concluziile reieșire după întâlnirea pe care ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut-o cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Rogers, preşedintele Sub-comitetului pentru Forţe Strategice.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, unul dintre pilonii centrali ai politicii externe şi de securitate a României. Diplomatul a evocat faptul că, în 2015, România şi Statele Unite vor sărbători 135 de ani de relaţii diplomatice, şi a adresat invitaţia participării membrilor Congresului la evenimentele ce vor fi organizate cu acest prilej.

Ministrul român al Afacerilor Externe a trecut în revistă nivelul excelent al colaborării bilaterale în domeniile securităţii şi apărării, evocând cooperarea extinsă la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul tranzitului forţelor SUA şi Aliate din şi spre Afganistan. Totodată, a evidenţiat operaţionalizarea, în cursul anului viitor, a Facilităţii împotriva rachetelor balistice găzduită în Baza românească de la Deveselu, unul dintre proiectele comune cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic România-SUA. Dealtfel, programul delegației americane în România a inclus întrevederi cu oficiali români, precum şi vizite la bazele de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *