Bilanţul operaţiunilor de salvare de după viscol

  •  
  •  
  •  
  •  

Mai multe intervenţii sunt în desfăşurare în localităţi izolate din cauza zăpezilor, aflate în jumătatea estică a ţării. În judeţul Bacău s-a intervenit cu un elicopter pentru salvarea unei gravide. Medicul Raed Arafat a făcut la România TV un bilanţ al intervenţiilor din ultimele două zile.

Ninsorile au mai contenit în cursul zilei de marţi, dar zeci de localităţi au rămas izolate, iar multe persoane care au nevoie de ajutor sunt salvate prin acţiuni extreme. Este cazul unei femei gravide din judeţul Bacău, care nu poate fi dusă la spital decât cu elicopterul.

Pe marginea acestor intervenţii, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat: “Este vorba de o gravidă care se află la spitalul din Podul Turcului. Ea prezintă o naştere atipică, riscul fiind mai mult al fătului şi s-a solicitat transferul către un spital cu competenţă mai înaltă, iar acesta, din păcate, nu se poate face terestru. S-a luat decizia să trimitem un elicopter cu echipaj SMURD, de la Iaşi către Podul Turcului. Este un elicopter mare, al MAI, care va prelua gravida şi încă doi pacienţi care trebuie să ajungă la spitalul din Bacău. După această intervenţie este probabil să trimitem elicopterul către Insula Mare a Brăilei, unde avem doi pacienţi în vârstă, la care nu se poate ajunge”.

Totodată, medicul Raed Arafat a explicat că în zona Bucureştiului nu pot fi ridicate elicopterele, din cauza vremii. “În zona Moldovei există condiţii care permit ridicarea elipterelor mari”, a explicat acesta.

Raed Arafat a făcut şi un bilanţ al intervenţiilor de până acum. “Au fost 469 de persoane cu probleme medicale, aflate în maşini înzăpezite şi salvate. Am avut 29 de cazuri medicale la care s-a intervenit cu mijloace speciale, accesul acolo fiind îngreunat. Am avut trei misiuni de căutare, în Suceava, Hunedoara şi Brăila. La Hunedoara persoana a fost găsită de către salvamontişti, iar la Suceava şi la Brăila de forţele MAI. În continuare se lucrează pe deblocarea drumurilor şi pe redarea electricităţii în localităţile unde a fost întreruptă furnizarea energiei electrice”.

Un caz dramatic de salvare a fost consemnat marţi şi în judeţul Brăila, o ambulanţă rămânând blocată în nămeţi în timp ce încerca să ajungă la locuinţa unei bătrâne din comuna Bărăganu. Potrivit lui Ştefan Stoian, de la ISU Brăila, asistenta şi şoferul de pe ambulanţă au coborât din maşină şi s-au îndreptat pe jos spre locuinţa femeii de 82 de ani, care avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

De asemenea, în judeţul Vaslui două gravide din localităţi înzăpezite au solicitat ajutorul autorităţilor. O tânără în vârstă de 25 de ani, din localitatea Ciocani, are deja contracţii, iar cu ea se află doar asistentul social de la Primărie şi încearcă să o ajute. Spre ea a plecat un echipaj medical şi o şenilată, însă din păcate şenilata a rămas blocată, iar la faţa locului s-a solicitat intervenţia unui elicopter. În comuna Coroieşti, tot din Bacău, o femeie are nevoie de ajutor, iar alte două gravide din această localitate au fost duse la spital, luni, cu o maşină de la Unitatea Militară din Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *