vineri, 25 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Biserica Sfântul Mina a câștigat procesul cu Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Sfântul Mina a câștigat procesul cu Arhiepiscopia Tomisului

Mult mediatizatul litigiu dintre Asociaţia Aşezămintelor Sfântului Mare Mucenic Mina și Arhiepiscopia Tomisului, pe tema bisericii din lemn din Parcul Tăbăcărie, a înregistrat un nou episod. Asociaţia părintelui Nicolae Picu a făcut plângere împotriva Încheierii de Carte Funciară pentru proprietatea din Parcul Tăbăcărie şi a obţinut anularea Încheierii, emisă de Oficiul de Cadastru pe numele Arhiepiscopiei Tomisului.

Judecătoria Constanţa a admis vineri, 1 noiembrie, plângerea depusă de asociaţie, prin care se cerea anularea Încheierii de Carte Funciară. Sentinţa nu este definitivă, putând fi făcut apel în termen de 15 zile de la comunicare.

 „O soluție așteptată într-un context de drept. Se pare că de data aceasta instanța și-a făcut datoria așa cum trebuie. Nu mai este părerea Arhiepiscopiei sau a preotului Picu, este părerea unei instanțe, un for legal.”  a declarat Victor Picu,  fiul părintelui Nicolae Picu.

Deasemenea, reprezentantul Asociației Aşezămintelor Sfântului Mare Mucenic Mina consideră că decizia face dreptate într-un caz clar de abuz, făcut, în opinia acestuia, prin trafic de influență.

„Arhiepiscopia Tomisului nu a avut niciodată un act de proprietate, a făcut un abuz. Au fost anumite influențe, pentru că altfel nu avea cum să intabuleze Biserica și așezământul social pe numele Arhiepiscopiei. Este clar că a fost trafic de influență. ” a mai spus Victor Picu.

De cealaltă parte, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului nu a dorit să comenteze decizia Judecătoriei Constanța, în condițiile în care nu s-a primit, încă, motivarea deciziei de anulare a Încheierii de Carte Funciară.

„ Noi așteptăm decizia și motivarea instanței, iar în termen de 15 zile o să facem apel la această decizie a instanței. ” a precizat Călin Gavrilaș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Părintele Nicolae Picu de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina a fost caterisit la începutul lunii martie de Consistoriul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că a trecut lăcaşul de cult în proprietatea asociaţiei sale. Ca reacţie, asociaţia a luat decizia să pună lacăt pe uşa bisericii din Parcul Tăbăcărie. Biserica din Parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Picu, în anii `90. Lăcaşul de cult nu a fost trecut însă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, ci a fost înscrisă în proprietatea Asociaţiei Sfântul Mina. Conform Statului Bisericii Ortodoxe Române, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul şi clădirile afectate. Totuși, Statutul reprezintă doar un regulament care e dat prin Hotărâre de Guvern, nu are statut de lege, deci nu poate schimba regimul proprietăţii.

Autor: Paul Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *