Acasă > Economie > BNR lansează monede dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

BNR lansează monede dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Banca Naţională a României a lansează, astăzi, în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Moneda din aur va avea o valoare nominală de 100 de lei,  cea din argint de 10 de lei, iar moneda din tombac cuprat va avea o valoare nominală de un leu.

BNR precizează și că moneda din alamă pentru colecţionare va avea o valoare nominală de 50 de bani.

Aversul monedei din aur redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din argint redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din tombac cupratredă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor ( din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de:

-200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);

-5.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt:

-1.960,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;

-10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României.

Sursa: Comunicat BNR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *