„Bucătăraşul iscusit”

  •  
  •  
  •  
  •  

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa au derulat în săptămâna „Şcoala Altfel” în cadrul unităţilor de învăţământ de la nivelul municipiului Constanţa, proiectul „Bucătăraşul iscusit”, proiect susţinut pentru al doilea an consecutiv.

„Bucătăraşul iscusit” este un proiect promovat şi susţinut de Ciprian Lepădatu ce îşi propune să educe şi să-i înveţe pe copii să consume în mod regulat mai multe fructe, legume, nuci, seminţe şi preparate din aceste ingrediente, fără foc şi fără fum, păstrând cât mai nealterate şi mai naturale proprietăţile lor nutritive de bază.

Anul acesta, atelierele de bucătăreală s-au derulat împreună cu o parte din clasele Şcolii nr. 12, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Şcolii nr. 28, Dan Barbilian, Grădiniţei 45, Cambridge School of Constantza, Şcolii Petre Ispirescu şi Grădiniţei Căsuţa Poveştilor, participând un număr de peste 500 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani.

Copiii au învăţat să prepare singuri Mr C Asian Sunshine (suc pe bază de morcov, ghimbir, ţelină, ridiche neagră, curcuma), Cool Wrap UP cu dressing de caju (hârtie de orez, castravete, ceapă, vlăstari, ardei, andive, avocado, caju, apă, sare de Hymalaia, ulei de masline), Fructissimo – figurină de fructe cu dressing de ciocolată de roşcove şi cacao (banane, măr, ananas, portocală, grapefruit, struguri, migdale, apă, praf de roşcove, praf de cacao, scorţişoară) , Nutella – crema de ciocolată raw-vegană (avocado, ulei de struguri presat la rece, praf de roşcove, miere de albine) şi Tort pentru mic-dejun (morcov, măr, fulgi de ovăz, lămâie, cremă de migdale, cremă de caju, fulgi de nucă de cocos).

„În bucătăria tradiţională pierdem timp preţios cu gătitul, coacem, fierbem, prăjim alimente până le “stoarcem” şi ultima calitate nutritivă cu care sunt înzestrate. Eu vă propun o alternativă prin care să completaţi calitatea meselor dumneavoastră zilnice. Vă propun reţete în care nimic nu se pierde, totul se câştigă, se transformă în mâncăruri care ne conferă un sistem imunitar mult îmbunătăţit, mai multă energie şi o scădere vizibilă a semnelor de îmbătrânire prematură! Îi învăţ pe copii inclusiv să-şi facă singuri dulciuri fără zahăr.

Îmi doresc un lucru simplu: acela de a împărtăşi celorlalţi din experienţa mea culinară şi de a le oferi celor care nu au timpul necesar pentru studiu, informaţii privind metode noi de bucătăreală. Mă încântă atunci când constat că măcar una din mesele celor pe care îi îndrum sunt formate din hrană vie! Asta înseamnă un tonus mai bun şi un pas înainte către o sănătate mai puţin afectată de o hrănire deficitară în nutrienţi şi vitamine!” (Ciprian Lepădatu, promotor al programului Mr C in Love with V Life).

„Bucătăraşul iscusit” este un proiect care, pe lângă componenta de nutriţie, o include şi pe cea de sport, componentă al cărei consum în exces nu a dăunat nimănui, niciodată! În acest sens, majoritatea proiectelor pe care le-am susţinut în săptămâna „Şcoala Altfel” au avut ca tematică mişcarea fie prin dans, plimbare, sport în sine sau exerciţii fizice simple practicate oriunde: în parc, acasă, la şcoală sau grădiniţă…Astfel, le inducem copiilor noştri ideea unei vieţi echilibrate şi îi ajutăm să se dezvolte armonios”, a declarat domnul Claudiu Teliceanu, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *