BUCURESTI: Incidente la marșul “Luptă pentru Basarabia”

basarabia-e-rom-niaMai mulţi participanţi la marşul “Luptă pentru Basarabia” organizat de Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” au fost reţinuţi, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, după ce unii dintre manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi.

Cele câteva mii de manifestanţi au pornit de la Piaţa Unirii, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei, urmând să revină în Piaţa Universităţii.

Incidentele au izbucnit în momentul în care participanţii la marş au vrut să intre pe Calea Victoriei.

Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbâncit cu jandarmii, iar unii dintre aceştia au fost ridicaţi de forţele de ordine, care i-au laut de mâini şi de picioare şi i-au dus la maşinile Jandarmeriei pentru a fi legitimaţi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarata că manifestanţii au fost opriţi de jandarmi să intre pe Calea Victoriei pentru că nu aveau autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii. El a precizat că reprezentanţii Jandarmeriei au discutat cu organizatorii marşului să respecte traseul din autorizaţia de protest.

Printre ei sunt mulţi tineri, dar şi vârstnici, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale şi purtând drapele tricolore. Pe tot traseul ei au scandat “Basarabia e România” şi “Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”. La marş se află şi vicepreşedintele USR Clotilde Armand.

La marşul organizat de Platforma unionistă Acţiunea 2012 participă peste 2.000 de persoane din Chişinău, Cluj, Timişoara, Craiova, Braşov, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Târgovişte şi Constanţa.

Participanţii la marş cer măsuri imediate pentru unirea României cu Republica Moldova, înfiinţarea unui minister al Reunificării şi adoptarea în Parlament a unei declaraţii de unire.

“Avem nevoie de acţiuni ferme din partea clasei politice din România în relaţia cu Republica Moldova. Avem nevoie ca politicienii să asculte mesajul românilor de peste Prut. Cel mai bun proiect de ţară pe care îl poate avea România, după aderarea la NATO şi integrarea europeană, este Unirea. Ne-am săturat de tergiversări şi ignoranţă. Vrem fapte, mai ales că anul 2018 ne bate la uşă”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

 

61790233 basarabia radiochisinau_f52295c279b332222d70121293841514

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *