BULETIN INFORMATIV GARDA DE COASTĂ

  •  
  •  
  •  
  •  

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Mercedes Vito cu certificat de înmatriculare fals, descoperit în P.T.F. Negru Vodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Negru Vodă un autovehicul marca Mercedes Vito condus de un cetăţean român, care avea certificatul de înmatriculare fals.

În data de 18.04.2013, în jurul orei 09.10, în P.T.F. Negru Vodă s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român S.M., în vârstă de 58 ani, domiciliat în judeţul Constanţa, care conducea un autovehicul marca Mercedes Vito, înmatriculat în R. Bulgaria.

În urma verificărilor a rezultat faptul că certificatul de înmatriculare al autovehiculului prezintă indicii de falsificare.

Persoana în cauză a declarat că a achiziţionat autovehiculul în anul 2009, însă a pierdut ulterior certificatul de înmatriculare, motiv pentru care a apelat la un cetăţean bulgar să-i procure un alt document.

Cetăţeanul român a intrat în posesia unui nou certificat de înmatriculare fără a cunoaşte faptul că este fals.

Poliţiştii de frontieră i-au întocmit cetăţeanului român dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 291 din Codul Penal.

Plase de pescuit în lungime de 275 metri şi peste 50 kilograme de peşte confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând trei persoane care deţineau plase de pescuit tip monofilament şi comercial, în lungime de 275 metri, respectiv transportau cantitatea de 51,5 kilograme peşte fără documente legale.

În data de 18.04.2013, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Tulcea au oprit pentru control, în zona de competenţă, o ambarcaţiune cu motor în care se aflau C.T. şi I.P., domiciliaţi în judeţul Tulcea.

În urma controlului au fost găsite cinci setci tip avă şi două plase monofilament, în lungime de 275 metri, precum şi o captură de 11,5 kilograme peşte proaspăt din speciile crap şi caras.

În aceeaşi zi, în zona de competenţă a P.P.F. Midia, poliţiştii de frontieră au verificat un autoturism marca Dacia, condus de cetăţeanul român S.G., în vârstă de 69 ani, domiciliat în judeţul Constanţa.

În portbagaj a fost găsită o ladă din plastic care conţinea cantitatea de 40 kilograme peşte din specia crap, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele, ambarcaţiunea şi motorul de 9,9 CP, bunuri evaluate la aproximativ 10.000 lei, iar cantitatea de 51,5 kilograme de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.

Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „pescuit prin orice metode şi mijloacea peştilor şi a altor vieţuitoare acvatice în perioada de prohibiţie”, lipsa licenţei de pescuit comercial, „deţinere şi folosire a plaselor de pescuit tip monofilament”, „deţinere sau folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial” şi „transport al peştelui fără documente legale”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Biciclete nedeclarate şi pături susceptibile a fi contrafăcute, reţinute în P.T.F. Constanţa Sud Agigea

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud, descoperind în două containere sosite în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din direcţia China biciclete pentru copii care nu fuseseră declarate la intrarea în ţară şi pături susceptibile a fi contrafăcute.

În data de 18.04.2013, în jurul orei 16.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul a două containere sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov.

În primul container au fost descoperite 50 de articole, reprezentând biciclete pentru copii, care nu fuseseră declarate la intrarea în ţară, iar în al doilea se aflau 510 pături din fibră sintetică, bunuri susceptibile a fi contrafăcute.

Marfa, evaluată la aproximativ 66.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean român în vârstă de 61 ani, domiciliat în judeţul Ilfov, respectiv un cetăţean chinez în vârstă de 49 ani, cu reşedinţa în Bucureşti, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosire de acte nereale faţă de autoritatea vamală”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 272 din Legea 86/2006, respectiv de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Peste două tone de motorină confiscate în judeţul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intocmit dosar penape numele a  doi cetăţeni români care deţineau în cadrul unei societă comerciale 2.320 litri de produs petrolier fără a avea documente legale.

În data de 18.04.2013, în jurul orei 05.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori din cadrul D.R.A.O.V. Constanţa au desfăşurat o acţiune în zona de competenţă, în cadrul careia au controlat un punct de lucru aparţinând unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Constanţa.

La punctul de lucru al respectivei societăţi comerciale a fost găsită cantitatea de 2.320 litri produs petrolier cu miros specific de motorină, pentru care administratorul societăţii comerciale nu a putut prezenta documente de provenienţă.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării motorina depozitată în butoaie metalice, evaluată la 13.920 lei, întocmind în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „evaziune fiscală prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în acte contabile sau alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 26 Cod Penal raportat la art. 9, alin. 1, lit. b din Legea 241/2005.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *