Acasă > Eveniment > Călătorie pe mare

Călătorie pe mare

Marea Neagră este decorul velierelor europene care participă la întrecerile Regatei, eveniment unic în lume prin frumusețea locurilor dar și a oamenilor. Bătrânul „Mircea” , care împlinește 75 de ani de când a ieșit pentru prima oară, la apă, dar și fratele său mai mic, „Adornate” reprezintă România în competiția apreciată de înalți oficiali din toată lumea.

Bricul Mircea și velierul Adornate au pornit într-o călătorie menită să scrie o nouă filă din istoria marinei militare românești. Se îndreaptă spre Varna, pentru a reprezenta România la Regata Mării Negre. Au marcat deja o premieră în Dana Militară a Portului Constanța pentru că este pentru prima dată când bricul îl are companion pe mare pe fratele mai mic, Adornate. Nu doar vremea frumoasă a încununat plecarea celor două ambarcațiuni, ci și faptul că astăzi se împlinesc 75 de ani de când bricul Mircea poartă numele României, peste tot în lume.

“Este pentru prima dată când un astfel de eveniment nautic se organizează în Marea Neagră, ca un omagiu adus faptului că nava scoală Mircea împlinește 75 de ani”, a afirmat cu acest prilej Vergil Chițac, Rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

Pentru 133 de marinari români și 8 cadeți străini de pe bric,  reprezintă o aventură în sine faptul că vor avea parte de instrucție pe timpul voiajului.

“Acest voiaj îl privim din două perspective. Prima este să ne instruim cadeții și  să continuăm pregătirea personalului. Cadeții vor primi cu acest prilej botezul. A doua perspectivă privește reprezentarea României, pentru că nava școală Mircea este nava ambasador a flotei țării noastre”, a mai declarat Vergil Chițac, Rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

La bord se află și patru fete. Pentru mulți dintre marinari este pentru prima dată când pleacă pe mare.

SINCRON Elena Simion, studentă Academia Navală

“Nu este primul voiaj. Am mai făcut un marș de instrucție, dar acum voi participa pentru prima dată la o regată”, ne-a spus Elena Simion, studentă în cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân.

“Este o ocazie unică, pentru că am prins și regata. Cred că ne vom descurca dacă vom munci mult”, ne-a zis un alt student, Dănuț Scutaru.

De la țărm, familiile membrilor de echipaj și-au luat rămas bun cu lacrimi de emoții.

“Am băiatul la bordul navei școală. Este prima data când pleacă. Am emoții, pentru că pleacă pentru o lună. Le doresc să se întoarcă acasă cu bine”, ne-a spus mama unui student.

 “Am băiatul la bord. Este angajat militar. Am emoții că e al doilea băiat care pleacă. Unul pe mare, altul este în Afganistan”, ne-a spus mama unui alt cadet.

Velierul Adornate a pornit și el în larg cu emoție pentru a participa la competiția internațională.

“Este o competiție organizată prima dată în Marea Neagră. Trebuie să fim mândri că vom scrie o pagină în istoria navală română și că această competiție are loc în Marea Neagră”, ne-a declarat Dragoș Teodorescu comandantul goeletei Adornate.

Black Sea Tall Ships Regatta 2014 ia startul pe 3 mai, la Varna și se va încheia pe 27 mai, la Constanța.

Redactor:Andreea BARBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *