Călătorii gratuite la Constanța, cu autobuzul electric

  •  
  •  
  •  
  •  

Constănțenii care au circulat astăzi pe linia 100 au avut parte de o surpriză. În stație, în locul autobuzului obișnuit a sosit unul electric. În plus, călătoria a fost gratuită.

Vehiculul are o lungime de 10 metri și jumătate și o capacitate de peste 80 de locuri: 20 pe scaune și peste 60 în picioare. Avantajul lui, spun producătorii, este acela că nu poluează și este extrem de silențios.

“S-a renunțat la ventilator și am obținut un motor foarte silențios. Are baterii litiu-ion, iar autonomia poate ajunge până la 250 de kilometri în traficul extraurban”, explică linginerul-șef al RATC Constanța, Catalin Dumitrache.

Încărcarea cu energie electrică a bateriei costă doar 12 euro pe zi, echivalentul a 12 litri de motorină, spre deosebire de 40 cât consumă în prezent un autobuz folosit în prezent de RATC.

“La încărcat trebuie să stea șase ore, apoi poate circula 120-130 de kilometri, în funcție de condițiile din trafic: numărul de opriri, așteptările la semafor, frânări”, precizează Marius Brătulescu, șef serviciu exploatare RATC Constanța.

Cei care au apucat să-l testeze spun că ar putea fi o achiziție bună.

“Arată foarte bine și ar fi extrem de util pentru protecția mediului”, spun oamenii.

Pentru a putea fi încercat de cât mai mulți constănțeni, vehiculul produs în Cehia va circula pe mai multe trasee. Astăzi, pe linia 100, mâine va intra pe linia 2-43, sâmbătă pe 5-40, duminică pe linia 102, iar luni pe linia 48.

După călătorie, constănțenii sunt invitați să își exprime părerile despre autobuz. Aceștia pot completa chestionarele puse la dispoziție de cei doi însoțitori din partea RATC, fie la adresa de e-mail office@ratc.ro. Acest gen de autobuz aflat în teste la Constanța se află deja în exploatare în Cehia, Slovacia, Germania sau Elveția și costă între 350 de mii și 400 de mii de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *