Acasă > Social > Căldura va fi mai ieftină din 2016, prin co-generare

Căldura va fi mai ieftină din 2016, prin co-generare

Cazanul de Apă Fierbinte din incinta societăţii generatoare de căldură din județul Tulcea va fi înlocuit în doi ani de zile, cu o centrală în co-generare. Datorită acestei schimbări se așteaptă ca prețul gigacaloriei să scadă cu 20%. Investiția se ridică la peste 12 milioane de euro.

Cazanul de Apă Fierbinte din incinta societăţii de căldură din județul Tulcea împlineşte anul acesta zece ani. Din păcate, numărul beneficiarilor de căldură, a scăzut de la circa 11 mii la mai puţin de 8.000. Fapt pentru are CAF-ul a fost numit, o unitate de producţie supradimensionată şi nerentabilă. Soluția: înlocuirea Cazanului cu o centrală termică în cogenerare. De-a lungul timpului, vara, locuitorii municipiului Tulcea care sunt racordaţi la reţeaua de termoficare deser­vită de CAF, nu beneficiau de apă caldă. Totul din cauză că, acest cazan nu putea lucra la o capacitatea atât de mare. Aşa se face că în prezent cheltuielile de producţie a energiei termice sunt de două ori mai mari decât pre­ţul de vânzare către populaţie, diferenţa fiind suportată de Primăria municipiului Tulcea prin subvenţie. Luna trecută, în şedinţa Consi­liului local, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind protocolul de colaborare dintre Consiliul local al Municipiului Tulcea şi o altă societatea din județul Constanţa, privind realizarea unei centrale în cogenerare. Prin construcția acestei centrale, se estimează o reducere de 20% din prețul gigacaloriei.

„Dacă investiţia se va realiza în doi ani de zile şi costurile de producţie a agentului termic vor scădea cu 20%, aşa cum arată studiul, pro­babil că vom face o nouă modificare a preţului de referinţă al gigacaloriei pe plan local, de această dată nu cu plus, ci cu minus”, a declarat prima­rul municipiu­lui Tulcea, Constantin Hogea.

Investiţia se ridică la peste 12 milioane de euro şi va fi realizată de către o societate din județul Constanța.

R Denisa Stoenescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *