Calificarea meseriașilor tradiționali rromi

Consiliul Județean Ialomița, în parteneriat cu o firmă de consultanță și o asociație, a lansat un proiect ce vizează calificarea meseriașilor tradiționali rromi. În cadrul proiectului sunt prevăzute activități de consiliere, cursuri de formare profesională și diverse activități de reintegrare pe piața muncii. Valoarea totală a proiectului este de aproape două milioane de lei.

Proiectul „Calificarea meseriașilor tradiționali rromi” se adresează tuturor persoanelor de etnie rromă care provin din comunităţi cu o populaţie semnificativă de etnie romă. Programul urmează să fie implementat în localităţile Slobozia, Feteşti, Urziceni, Căzăneşti, Ţăndărei, Andrășești, Bărbulești, Bărcăneşti, Borăneşti, Grindu, Ograda, Reviga, Traian şi Vlădeni, până în august 2015.

„Populaţia de etnie romă reprezintă un procent ridicat în judetul Ialomița. În acest context, identificarea resurselor care să ducă la sporirea gradului de educaţie şi a şanselor de integrare a acestei categorii de beneficiari pe piaţa muncii au devenit prioritare. «Calificarea meseriaşilor tradiţionali romi», proiect care va fi pus în practică cu sprijinul Consiliului Judeţean Ialomiţa, în parteneriat cu o firmă de consultanță şi Asociaţia Romano ButiQ, va duce, prin instruirea unui număr de 220 de persoane de etnie romă, la acoperirea acestei nevoi identificate la nivelul judeţului“ a declarat Paul Marcu, directorul DGASPC Ialomiţa.

Reprezentanții firmei spun că numărul persoanelor din grupurile vulnerabile, în special cele de etnie rromă, vor avea întotdeauna nevoie de un sprijin pentru a se putea integra mai bine în societate și mai ales pe piața muncii. Ciprian Necula, reprezentantul firmei de consultanţă, a vorbit și el despre proiect.

„Ştim că proiectele sunt doar instrumente pentru o viaţă mai bună, dar nu pot funcţiona singure, fără o susţinere reală a tuturor celor care sunt responsabili, respectiv autorităţile publice şi comunitatea oamenilor de afaceri. Dacă reuşim, vom recupera o resursă importantă pentru economiile locale, respectiv forţa de muncă calificată şi astfel vom rupe cercul vicios în care cei pe care îi numim vulnerabili sunt prinşi“, a declarat Ciprian Necula.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 2 milioane de lei O mică parte din bani vor fi asigurați din bugetul județului, iar restul vor fi asigurați prin fonduri nerambursabile eligibile.

R Denisa Stoenescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *