vineri, ianuarie 17, 2020
Acasă > Ultima ora > Calota de gheață a lacurilor din Alaska a scăzut cu 22% în 20 de ani

Calota de gheață a lacurilor din Alaska a scăzut cu 22% în 20 de ani

Volumul calotei de gheață a lacurilor din partea de nord a Alaskăi a scăzut cu circa 22% între anii 1991 și 2011, drept consecință a schimbărilor climatice, a avertizat luni Agenția Spațială Europeană (ESA) citată de agenția EFE.

În acest interval de timp, grosimea calotei de gheață a scăzut cu 21 până la 38 de centimetri, cea mai semnificativă reducere fiind înregistrată în ultimii șase ani. Autoarea principală a studiului, realizat pe baza imaginilor captate de radarele ESA și publicat de revista The Cryosphere, Cristina Surdu, s-a arătat uimită de această reducere atât de dramatică a volumului calotei de gheață din Alaska în numai 20 de ani.

Temperaturile mai ridicate din zona Arctică în lunile de iarnă au determinat o scăderea cantității de apă care a înghețat. Aceste modificări afectează permanent evoluția calotei de gheață, cât și disponibilitatea resurselor de apă pentru consumul populației și al economiei locale în lunile de iarnă. De asemenea, sunt afectate proprietățile fizice, termale și chimice ale apei, fapt ce are implicații și asupra ecosistemului din Alaska ce depinde de aceste lacuri.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *