Care sunt variantele PSD în criza din USL?

  •  
  •  
  •  
  •  

Jocurile par a fi făcute în scandalul din cadrul USL, iar zarurile au fost aruncate. PNL, prin vocea preşedintelui său, Crin Antonescu, a spus clar şi răspicat că PSD şi Victor Ponta trebuie să se decidă până luni dacă mai vor să păstreze protocolul şi Uniunea Social Liberală, sau să continue cu o nouă alianţă şi majoritate aflată sub umbrela nou înfiinţatei USD.

Momentul zero în această criză politică şi guvernamentală se apropie de final, iar deciziile luate astăzi atât de Victor Ponta, cât şi de Crin Antonescu susţin această ipoteză.
Victor Ponta a decis să nu mai aştepte ca PNL să îi accepte condiţiile şi a numit interimari din propriul partid pe posturile liberalilor, dând un semnal clar PNL. Antonescu, pe de altă parte, i-a dat un ultimatum lui Ponta pentru a se hotărâ dacă preferă să continue cu actuala majoritate sau cu una nouă, artificială şi ilegitimă, aşa cum a catalogat-o preşedintele PNL.

Din tot acest ping-pong politic, mingea a căzut în terenul PSD, iar social-democraţii trebuie să se decidă cum vor juca mai departe, deoarece consecințele pot fi pozitive sau dezastruoase. În acest sens, se preconizează trei scenarii clare pentru pesedişti:

1. să accepte propunerile PNL,

2. să nu accepte propunerile PNL,
3. să accepte propunerile PNL şi să voteze împotriva modificărilor PNL în Parlament
4. să respingă propunerile PNL şi să formeze un guvern USD, căutând sprijin pentru o majoritate solidă în rândul PNL.

Scenariul 1. PSD acceptă condiţiile şi propunerile făcute de PNL. Probabil cea mai dorită variantă, atât de electorat, cât şi de PNL, care nu vrea să iasă de la guvernare. Consecința directă a acestei decizii este că Uniunea Social Liberală îşi continuă existenţa, iar Guvernul îşi păstrează majoritatea pe care o are în Parlament. În acest fel, PSD dă un semnal celor din PNL că nici construcţia politică USD nu este un factor de risc pentru USL și că preferă mai degrabă o alianță solidă cu PNL, decât una frivolă cu UNPR şi PC, două partide care în istoria lor au trădat de prea multe ori, chiar PSD-ul. În această situaţie, Klaus Iohannis va prelua funcţia de viceprim-ministru şi ministru de Interne, iar poziţia PNL în cadrul Executivului se va întări considerabil.

Scenariul 2. PSD nu acceptă propunerile PNL. O variantă tot mai plauzibilă în ultimele zile este cea în care PSD se ţine tare pe poziţii şi nu acceptă să facă nicio concesie PNL. În acest caz, PSD vine luni în Parlament cu un nou Guvern, în care toţi miniştrii liberali sunt înlocuiţi în mod frăţeşte cu oameni din UNPR şi PC. În Parlament, noua structură guvernamentală va avea susţinerea USD-ului, a minorităţilor naţionale, iar din umbră a UDMR, cu care s-au purtat mai multe discuții în ultima perioadă de către PSD. Astfel, PNL este trecut în băncile opoziţiei, iar la nivelul Senatului ne putem aştepta la o înlocuire a lui Crin Antonescu din funcţia de preşedinte. Totodată, deciziile luate la nivel central vor afecta şi instituţiile în care sunt liberali, care rând pe rând îşi vor pierde funcţiile ocupate, având în vedere şi exemplul din timpul guvernării Tăriceanu, când toate instituţiile au fost curăţate de pedelişti. Aşadar, atât la nivel central, cât şi local, ne putem aştepta la un exod al înlăturării liberalilor, iar primarii şi preşedinţii de CJ ai PNL se vor afla sub o presiune constantă din partea PSD.

Scenariul 3. PSD acceptă propunerile PNL, însă la votul din Parlament se pronunță împotriva modificărilor. O ipoteză mai puţin probabilă, dar care poate avea şanse să aibă loc doar pentru a-şi păstra imaginea intactă premierul Victor Ponta şi PSD, este aceea de a duce de nas PNL. Astfel, în primă instanţă Victor Ponta acceptă propunerile venite din partea liberalilor, arătând o dorinţă de stabilitate şi de continuitate a proiectului USL. În tot acest timp PNL lasă garda jos, fiind convinși de decizia lui Victor Ponta şi a PSD. Totuşi, așa cum au arătat tot mai des, cei din PSD nu mai vor să aibă de a face cu PNL la guvernare, deoarece trebuie să ţinem cont ca PNL nu a fost de acord nici cu Roşia Montană şi nici cu legea amnistierii şi graţierii, proiecte promovate de PSD, dar care nu erau în programul de guvernare. Pentru PSD şi structurile sale teritoriale, o scoatere a PNL în afara spaţiului guvernamental este un lucru dorit cu intensitate, deoarece îi văd pe liberali ca fiind o piedică în promovarea proiectelor lor. Astfel, în eventualitatea unei acceptări a numirilor PNL în primă fază de Victor Ponta, maşinăria de partid a PSD va intra în funcţiune şi va trânti guvernul cu propunerile PNL. Consecinţele directe ar fi că se revine la vechea structură a Guvernului. Totodată, acest lucru poate duce la ruperea oficială a USL şi ajungem la consecinţele din scenariul 2.

Scenariul 4. PSD respinge propunerile PNL pentru modificările din cadrul Executivului, USD vine cu o propunere de Guvern, iar pentru a asigura o majoritate liniştitoare caută susţinere în cadrul PNL. În ultima vreme s-a vehiculat că mai mulţi liberali ar fi pro-guvernare alături de PSD în orice condiţii. Tocmai cei care sunt favorabili unei guvernări cu PSD sub orice formă vor fi cei vizaţi de către un viitor guvern USD. Conştienţi că vor exista persoane care vor dori să rămână cât mai mult la guvernare, PSD va respinge propunerile liberalilor şi va veni cu un nou Guvern USD, care va avea şi o susţinere sporită din partea grupurilor liberale. Un scenariu puţin plauzibil după biroul politic al PNL de ieri, dar care pare să fie luat în calcul destul de serios de laboratoarele de partid ale PSD.

Luni va fi ziua decisivă pentru scena politică românească, în care vom afla dacă USL va mai continua sau se va destrăma tot într-o zi de februarie, aşa cum a luat şi fiinţă.

Sursa: pesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *