marți, 22 septembrie 2020
Acasă > Editorial > Cârpaciul Ponta

Cârpaciul Ponta

A fost nevoie de mobilizarea medicilor pe facebook pentru ca prim-ministrul călător al României să realizeze că nu are loc de întors. Pus cu spatele la zid de o eventuală grevă generală a celor peste 16.000 de medici care aderaseră la mișcarea de protest, Victor Ponta a stat și s-a sfătuit cu colegul Bănicioiu de la Sănătate și cu Orlando – nu de la Caransebeș, ci Teodorovici de la Finanțe, și au stabilit o creștere cu 25% a salariilor protestatarilor.  După ce, în prealabil, la ultima rectificare bugetară, Nicu cel mic, adică Nicu al lui Bănicioiu nu a avut nimic de comentat când Victor și Orlando i-au hăcuit bugetul Sănătății cu 600 milioane de lei. El a acceptat ca mielul la tăiere pierderea bugetară, deși spitalele românești arată jalnic, deși medicii rezidenți trăiesc la limita subzistenței, deși unitățile sanitare de stat se confruntă cu o lipsă acută de personal.

Acum, Bănicioiu se laudă alături de Ponta și Teodorovici cu mărirea salarială pe care o vor pune în practică din această toamnă.

Numai că acest trio pierde din vedere că inițiatorii mișcării de protest de pe facebook au solicitat și crearea unor condiții decente pentru practicarea meseriei în spitalele de stat din România, precum și aprovizionarea acestor unități sanitare cu toate medicamentele necesare, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să bage mâna adânc în buzunar pentru orice intervenție sau orice tratament care li se aplică.

Practic, prin mărirea salarială propusă, trioul Ponta-Teodorovici-Bănicioiu nu face altceva decât să cârpească sau să peticească una dintre bubele sistemului sanitar din România. Iar fantasmagoria privind impozitarea ploconului pe care pacientul i-l dă medicului curant este o altă măsură hilară a celor trei care par desprinși din cascadorii râsului, dacă nu din filmele cu proști.

Cârpaciul Ponta și colegul său Bănicioiu, din birourile lor fastuoase din București, se fac că nu știu starea jalnică în care se află spitalele din România. Atunci îi invităm în teritoriu.

Stați un pic! Ponta chiar a fost în teritoriu. A dat o fugă pe litoralul învolburat de furtună pentru a se întâlni cu investitorii din turism și pentru a le asculta doleanțele. O întâlnire la un hotel de lux din stațiunea Mamaia.

Din păcate, premierul nu și-a făcut timp ca să dea o raită prin Spitalul Județean Constanța care a amânat, la ordinul lui Nicu Bănicioiu, evenimentul Ziua Porților Deschise, nu a găsit de cuviință să treacă pe la Spitalul Orășenesc Hârșova pentru a afla problemele grave cu care se confruntă unitatea sanitară de stat, nu a trecut nici măcar, în drumul său către mare, pe la Spitalul Municipal Medgidia pentru a discuta cu managerul general despre lipsa acută de personal cu care se confruntă sistemul medical. Nu a trecut nici măcar pe la secția de chirurgie a Spitalului CF, situată în Portul Constanța, pentru a admira cum se cuvine igrasia de la demisol și pentru a aloca niște fonduri.

Nimic din toate acestea! Victor Ponta s-a limitat la o plimbare în stațiunea Mamaia. În aceste condiții, dați-ne voie să spunem că mărirea salarială propusă medicilor de către Guvernul Ponta este o frecție la picior de lemn sau un petic pus de un cârpaci prost, petic ce va zbura la prima adiere de vânt.

DIXIT!

George Marinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *