miercuri, 23 septembrie 2020
Acasă > Cartea săptămânii > Cartea zilei: “Literatura, Teatrul și Filmul – În onoarea dramaturgului Matei Vișniec”, de Marina Cap-Bun și Florentina Nicolae

Cartea zilei: “Literatura, Teatrul și Filmul – În onoarea dramaturgului Matei Vișniec”, de Marina Cap-Bun și Florentina Nicolae

Bun regăsit prieteni ai lecturii! Astăzi prezentăm un volum publicat la Universitatea „Ovidius” care reunește eforturile unor cercetători participanți la Conferința oganizată de către Centrul de Cercetare și Dezvoltare Profesională „Studiile Românești în Context Internațional”. Volumul se intitulează: Literatura, Teatrul și FilmulÎn onoarea dramaturgului Matei Vișniec și a fost coordonat de Marina Cap-Bun și Florentina Nicolae.

  Conferința organizată de Centrul STUR a fost dedicată dramaturgului român care a fost prezent la Constanța cu ocazia acestei manifestări științifice. Matei Vișniec este unul dintre cei mai reprezentativi dramaturgi ai contemporaneității, a scris cinci romane și un mare număr de piese de teatru. Este rezident în Franța încă din 1987 unde desfășoară o importantă activitate publicistică și culturală. A fost premiat de mai multe ori de către Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România, mai multe reviste de cultură. În anul 2009 i se decernează  Premiul European pentru întreaga sa activitate de către Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici. Matei Vișniec primește, în octombrie 2014, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța. Volumul cuprinde două părți în care sunt prezente studii de certă valoare științifică susţinute în cadrul Conferinţei STUR ce a avut loc la Constanţa la Universitatea „Ovidius”. Prima parte a volumului intitulată: Opera lui Matei Vișniec grupează studii ale autorilor români și străini. Astfel Marina Cap-Bun, Florica Ciodaru-Courriol, Dana Monah, Gilles Losseroy, Evelio Minano Martinez, Ileana Alexandra Olrich, Georges Zaragoza, Cristina Tamaş, Didier Plassard dedică importante studii  dramaturgului, poetului, prozatorului şi jurnalistului Matei Vişniec. Tot în prima parte a volumului sunt publicate şi studiile scrise de către: Josefina Komporaly, Iulian Enache, Lăcrămioara Berechet, Corina-Mihaela Apostoleanu, Olga Duţu, Alina Buzatu, Simona Palasca, Maria Monalisa Pleşea, Simona-Nicoleta Minciu, Mirela-Mihaela Doga, Dana Trifan-Enache, Simona Simionof.

Textele selectate spre publicare omagiază personalitatea lui Matei Vişniec care se dovedeşte a fi o provocare complexă pentru teoreticienii amintiţi mai sus cât şi pentru practicienii scenei teatrale. Studiile care completează prima parte au fost supuse unei evaluări preliminare de către referenţi ştiinţifici cu exigenţă academică. Printre aceştia amintim pe: George Banu imortant critic de teatru şi profesor dr.al Universităţii Sorbonne Nouvelle din Paris, prof. dr. Silviu Angelescu şi prof. dr.Elena Ionescu de la Universitatea din Bucureşti.

   Partea a doua a volumului prezentat de către noi astăzi se intitulează: Dialogul artelor: literatura, teatrul, filmul şi cuprinde mai multe studii care reprezintă tematica conferinţei ştiinţifice organizate de către STUR. Printre cei care publică studiile în partea a doua amintim pe: Jean-Jacques Chardin, Heinz Uwe-Haus, Ştefan Velniciuc, Petre-Gheorghe Bârlea, Daniela Hanţiu, Biatrice Popa, Cosmin Căprioară, Florentina Nicolae, Olga Kaiter, Olimpia Varga,Victoriţa Encică, Ancuţa Gurban-Dinu. Autorii acestor studii au încercat să prezinte interferenţele dintre teatru, film şi literatură. Teme de studiu care cuprind o vastă perioadă încadrează pe Dimitrie Cantemir şi Marin Sorescu deopotrivă iar teatrul românesc, teatrul lui William Shakespeare ori teatrul antic sunt analizate ştiinţific şi academic. Această parte a volumului oferă perspective interesante asupra fenomenelor artistice investigate şi asupra impactului acestora asupra publicului consumator de cultură. Intenţia autorilor a fost aceea de transmite celor interesaţi afinităţile şi interferenţele pe care le comportă artele spectacolului, literatura şi filmul. Toate aceste intenţii sunt parte a unui proiect pe care Centrul STUR îşi propune să-l promoveze în spaţiul public şi academic românesc. Valenţele academice, ştiinţifice şi culturale asupra fenomenelor artistice cercetate au un impact major în ceea ce priveşte modelarea sensibilităţii epocii trăite de noi. Organizatorii au reunit în cadrul acestui proiect academic cercetători din mai multe spaţii geografice şi aparţinători ai diferitelor culturi. Acest aspect prezintă perspective plurale şi un interes deosebit în studierea teatrului, filmului şi a literaturii care se constituie în subiecte de dezbatere academică.

Considerăm că volumul de faţă reprezintă o colecţie importantă de studii menită să evidenţieze  valoarea ştiinţifică certă a mediului academic constănţean şi în special a echipei de cercetători reuniţi în cadrul Centrului STUR. Membrii acestei echipe şi-au asumat misiunea specială de a susţine dezvoltarea studiilor româneşti cât şi promovarea internaţională a acestor contribuţii ştiinţifice. Intenţia cercetătorilor din cadrul centrului STUR este aceea de a exploata ştiinţific patrimoniul cultural românesc şi a-l integra patrimoniului cultural universal. Volumul prezentat se constituie într-o importantă sursă de informare pentru cercetători, studenţi, masteranzi şi doctoranzi şi pentru toţi cei interesaţi de cunoaşterea în amănunt a literaturii, teatrului şi filmului în context interdisciplinar. Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *