Cât au mai agonisit parlamentarii constănţeni (I)

  •  
  •  
  •  
  •  

Conform prevederilor legislaţiei în vigoare, parlamentarii au obşigaţia de a-şi actualiza declaraţiile de avere, acestea urmând a fi postate pe site-urile oficiale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa a trimis în Parlamentul României 14 deputaţi şi şase senatori. Pentru a afla dacă prima sesiune parlamentară le-a ,,priit” sau nu din punct de vedere financiar, ne-am propus să aruncăm o privire pe declaraţiile de avere actualizate ale parlamentarilor noştri şi să le comparăm cu cele de la începutul acestui mandat. Pe parcursul mai multor materiale vom prezenta ceea ce am descoperit în documentele postate pe site-uri, analiza fiind făcută în ordinea colegiilor pe care le reprezintă, iar concluziile urmând să le tragă cititorii noştri.

Veniruri mai mari, conturi mai goale

Primul parlamentar pe declaraţia căruia ne-a uitat a fost deputatul colegiului uninominal nr.1, liberalul Gheorghe Dragomir (la al III-lea mandat). Comparativ cu documentul postat la începutul legislaturii, acum se poate remarca faptul că deşi numărul conturilor bancare a rămas constant, suma depusă în ele a scăzut cu aproximativ 12.500 lei. Totuşi, deputatul PNL se poate mândri cu faptul că în anul fiscal 2012 veniturile familiei au fost consistent mai mari. Dacă în anul fiscal 2011, veniurile familiei Dragomir se ridicau la peste 235.200 lei, în anul fiscal precedent acestea au ajuns la peste 327.700 lei.

Investeşte în bijuterii!?

Tot în colegiul uninominal nr.1 pentru Camera Deputaţilor îl regăsim şi pe proaspătul deputat independent Mihai Tararache. Comparativ cu zestrea pe care o avea în momentul obţinerii mandatului de deputat, lui Mihai Tararache se pare că-i plac bijuteriile (deşi preţul aurului a scăzut) deoarece declaraţia de avere actualizată confirmă că, la ora actuală, deţine bijuterii a căror valoare a crescut cu 1000 de euro comparativ cu data de 19.12.2012. Totodată, dacă în anul fiscal 2011, tânărul parlamentar năvodărean nu figura cu niciun venit, anul fiscal precedent a obţinut venituri totale de 5.605 lei, ceea ce e un început promiţător.

Venituri aproape duble

În colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor îl regăsim pe Mihai Lupu (PNL), aflat la al doilea mandat. Comparând ultima sa declaraţie de avere cu cea depusă în decembrie anul trecut am constatat că, în timpul scurs, parlamentarul liberal a agonisit tablouri – valorea lor crescând de la 16.000 euro la 19.000 euro, dar şi bijuterii de 3.000 euro, suma investită în acestea ajungând per total la 18.000 euro. Chiar dacă banii strânşi în conturi pentru vremuri grele s-au redus substanţial ( de la aproximativ 257.500 la circa 32.000 lei), veniturile familiei Lupu obţinute în anul fiscal 2012 aproape s-au dublat faţă de anul fiscal 2011 – de la aproximativ 244.400 lei au ajuns la 470.200 lei.

Averea unui ales la nivel naţional

Varol Amet (UDTTMR) se află în premieră în Parlamentul României. Analizând datele din cele două declaraţii de avere postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, se poate spune că parlamentarului UDTTMR începe să-i meargă din ce în ce mai bine. Din documentul actualizat reises fatul că în acest an a vândut un teren agricol pe care a obţinut 15.000 lei, dar şi o maşină pe care a luat 7.000 euro şi care nu figura în declaraţia de avere datată 18 decembrie 2012. Totodată, se pare că şi-a cumpărat un autoturism WW Passat fabricat în anul 2010, dar a şi primit la botezul copilului daruri în valoare totală de 40.000 lei. De asemenea, şi veniturile familiei Amet au crescut în anul fiscal precedent ajungând la aproximativ 44.000 lei, în anul fiscal 2011înregistrând venituri totale de peste 37.500 lei.
Colegul său din partea UDTR, deputatul Ibram Iusein, nu se dezminte nici în această legislatură. Deşi este la al III-lea mandat de deputat, acesta a rămas cu aceaşi declaraţie de avere pe care o ştiam din legislaturile precedente, averea lui rezumându-se la un apartament şi veniturile familiei modeste comparativ cu a colegilor săi din Parlament. Concreat, dacă în anul fiscal 2011 familia Iusein avea venituri totale de 58.524 lei, în anul fiscal trecut acestea au ajuns la 61.167 lei şi însumând indemnizaţia de parlamentar şi pensia doamnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *