Acasă > Educatie > Catastrofă la Definitivat!

Catastrofă la Definitivat!

Examenul de definitivat în învățământ a scos la iveală un adevăr șocant! Cei care aspiră la titlul de profesor au obținut rezultate chiar mai slabe decât elevii la Bacalaureat! Dintre cei 148 de candidaţi din Constanța, puțin peste o treime au obținut notă de trecere!

„ Din 148 de candidați înscriși, puțin peste o treime au reușit să obțină peste 8 la proba scrisă a examenului de definitivare.„  a declarat Cristina Ivan, purtător de cuvânt  ISJ Constanța.

Mai exact, 35,81% dintre cei 148 de candidați care au finalizat proba scrisă au obținut notă de trecere. La proba scrisă au avut dreptul de a participa 179 de candidaţi. Dintre aceştia 12 au absentat, iar 19 s-au retras din sală.  Situația de la Constanța nu este unică. Și la nivel național, rezultatele au fost catastrofale. Doar 47% dintre profesori au reușit să promoveze Definitivatul, adică un număr de aproape 3.200.

“Sunt dezastruoase dar așteptate. Nu ne așteptam la surprize positive, peste noapte, câtă vreme meseria de dascăl e …” a declarat Anton Hadar, președinte Alma Mater.

În județul Bacău, din cei 209 candidați care au susținut examenul de definitivat doar 42% au reușit să obțină note peste 8. Și în Argeș, numai 48% dintre profesori au reușit să promoveze definitivatul, deși toți dascălii luaseră nota 10 la inspecțiile din timpul anului școlar.

Cum se explică aceste rezultate surprinzător de slabe? Ar fi vorba, pe lângă lipsa de pregătire și despre schimbarea de regulament impusă de Ministerul Educației Naționale. Astfel, începând de anul acesta, nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivat în învăţământ este 8, și nu 7, ca până acum. O altă noutate a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.

Cadrele didactice care au promovat examenul au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 – 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *