marți, ianuarie 21, 2020
Acasă > Social > Câte amenzi au primit fumătorii, în doar o săptămână de când legea anti-fumat a intrat în vigoare

Câte amenzi au primit fumătorii, în doar o săptămână de când legea anti-fumat a intrat în vigoare

Poliţia locală şi structurile MAI au dat 211 amenzi în cuantum de 38.500 de lei şi 295 de avertismente pentru încălcarea Legii anti-fumat de la intrarea în vigoare a acestui act normativ şi până în prezent, informează, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Una dintre activităţile derulate la nivel naţional de IGSU a avut în vedere respectarea prevederilor Legii nr.15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Totodată, în ultima săptămână, inspectorii au continuat controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de cinema, săli de spectacol, precum şi la unităţi turistice pentru a se asigura că acestea respectă măsurile de apărare şi stingere a incendiilor.

Astfel, personalul specializat din componenţa serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat 1.846 controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 3.662 sancţiuni (3.199 avertismente şi 463 amenzi contravenţionale), în cuantum de 1.099.603 de lei, menţionează IGSU.
În plus, specialiştii au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor, şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Românii nu mai pot fuma la locul de muncă, în birouri, săli de şedinţă, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul este interzis în magazine, expoziţii sau târguri aflate în spaţii închise, în mall sau în pieţe închise.

Fumatul nu mai este permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri şi pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.

Interdicţia se aplică şi în gări, aeroporturi, taxiuri sau în maşina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unităţile de învăţământ, cele medico-sanitare şi pentru protecţia copilului, precum şi în toate locurile de joacă pentru copii.

Cu toate aceste interdicţii, există şi locuri unde românii mai pot fuma: spaţiile în aer liber fără acoperiş sau cu acoperiş şi mai puţin de doi pereţi, în curte, balcoane deschise, terase deschise şi chioşcuri deschise.

Fumatul este permis şi pe peroane, refugii, în staţii de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiş şi un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.

În fine, românii pot fuma în locuinţe, în orice spaţii închise în care nu se desfăşoară activităţi economice şi nu sunt locuri de muncă, precum şi în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *