Cazinoul din Constanţa, subiect de declaraţie politică

  •  
  •  
  •  
  •  

În plenul Senatului, președintele PDL Constanța, senatorul Christian Gigi Chiru, a susținut astăzi o declarație de politică intitulată ,,Simbolurile naţionale nu sunt de vânzare! Distrugerea Cazinoului Constanta, paravan pentru o afacere de succes”. Vă redăm integral declarația respectivă:
,,Vrem în Europa, dar ne îndepărtăm de ea! Vrem o Românie normală, dar în fiecare zi călcăm în picioare valorile trecutului care ne leagă, fără doar şi poate, de lumea europeană. Dacă alte țări din Uniunea Europeană își valorifică în mod constant trecutul, în ţara mea lucrurile se întâmplă invers.
Stimaţi colegi, este o ironie faptul că unul dintre simbolurile României și ale orașului Constanța, Cazinoul, a fost lăsat să devină o ruină de către administrația locală, condusă de Radu Mazăre și de Nicușor Constantinescu. Iar interesele ascunse ale celor doi, de a pune mâna pe Cazinou, nu au fost ignorate, ba chiar au fost susținute de Guvernul Ponta. Totul, pentru a gestiona o nouă  afacere dubioasă, care peste noapte va crea milionari doar dintr-un simplu troc cu iz penal.Cazinoul din Constanţa, situat pe bulevardul Regina Elisabeta, pe faleza oraşului, la intrarea în Portul Constanţa, se află într-o stare avansată de degradare. Ȋn timp ce a fost plimbat între autorităţile locale şi cele centrale, a fost ba concesionat, ba ameninţat cu vânzarea,  ignorându-se  soluţia salvatoare; simbolul Constanţei a fost lăsat să se prăbuşească sub ochii constănţenilor, care au acordat un vot masiv Uniunii Social Liberale. Dar știți ce este surprinzător și, totodată, revoltător? Faptul că nu cu foarte  mulți ani în urmă, Consiliul Local Constanţa se întrunea în această clădire-simbol pentru a hotărî destinele orașului Constanța, iar astăzi Mazăre și aleşii locali preferă să facă şedinţe în cârciumi. Blestemul acestui Cazino, încă de pe vremea construirii lui, a constat în rea-voința primarilor, în certurile şi ping-pong-ul politic. Iar astăzi, o dată în plus, sunt dezamăgit de atitudinea parlamentarilor USL de Constanţa, extrem de vocali când sunt în opoziţie, dar mieluşei când sunt la putere și trebuie să muncească, stând cu lacătul la gură când vine vorba de interesul constănţenilor care le-au acordat un vot de încredere. La doar câţiva kilometri de Constanţa, vecinii noştri bulgari exploatează economic şi turistic Castelul Reginei Maria din Balcic, iar noi ar trebui sa le urmăm exemplul. Este de datoria noastră, ca reprezentanți ai românilor, să rezolvăm problemele importante, uitând măcar pentru câteva momente de culoarea politică. Iar una dintre aceste probleme este intervenţia imediată asupra Cazinoului, pentru ca statul român să nu piardă o clădire reprezentativă pentru istoria națională. Unde aţi văzut un italian, un francez sau un german să-şi vândă simbolul? Cum ar fi să-şi vândă francezii Turnul Eiffel, englezii Big Ben-ul sau italienii Turnul din Pisa? Înainte de a încheia, aş dori să fac câteva precizări cu privire la starea actuală a Cazinoului, care ar fi trebuit astăzi să fie inclus pe lista monumentelor UNESCO:
Clădirea este inclusă pe  Lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, având codul CT-II-M-A-02801, fiind monument de tip A, de valoare națională și universală. grupa A. (Conform legii 422 din 18 iulie 2001, articolul 7, aliniatul 1, litera a) Cazinoul Constanţa a fost edificat în perioada 1905-1910 şi a fost dat în folosinţă în luna august a anului 1910.
Clădirea a fost construită în stilul Art Nouveau şi este un reper istoric pentru locuitorii oraşului, dar şi pentru turiştii care aleg ca destinaţie de vacanţă litoralul românesc.
Puteți observa astfel că readucerea în circuitul public a monumentului istoric va crea un nou spaţiu destinat evenimentelor culturale de anvergură, dar şi celor de agrement sau economice, atrăgând după sine şi revitalizarea turismului în zona peninsulară, veche, a oraşului. Nu ne putem considera cetățeni ai Uniunii Europene în adevăratul sens al cuvântului, atât timp cât primarul ridiculizează simbolurile orașului, iar noi nu luăm atitudine. De aceea voi insista, stimați colegi, ca acestei clădiri să îi fie redată demnitatea originară!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *