sâmbătă, septembrie 21, 2019
Acasă > Social > Ce alimente se scumpesc anul acesta

Ce alimente se scumpesc anul acesta

Noul an a venit cu viziuni sumbre asupra preţurilor la alimente. Taxele şi normele introduse de la 1 ianuarie vor trebui respectate de agricultori, lucru care ar putea aduce scumpiri chiar la alimentele de bază. Pâinea, carnea şi laptele ar putea costa mai mult.

Laptele neprocesat este interzis de la 1 ianuarie, de Comisia Europeană în pieţe. Pentru a-l procesa, fermierii trebuie să facă noi investiţii. Astfel, preţul va creşte.

“România a avut o derogare pentru laptele neconform. Anul acesta nu mai este în vigoare, dar se permite laptele neconform pentru brânzeturi fermentate”, a declarat Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Şi carnea ar putea să coste mai mult în 2014. La grâu, preţul ar putea creşte cu până la 15%, scumpind astfel pâinea, spun agricultorii. Asta pentru că producţia din acest an ar putea fi una mai slabă ca cea din 2013.

“Toate taxele acestea colaterale producţiei agricole şi agroalimentare în mod sigur vor influenţa costurile de producţie şi se duc în produsul finit. Produsele agroalimentare costă enorm în România în comparaţie cu celelalte ţări din UE”, a precizat Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Noile taxe şi majorarea accizei la carburanţi ar putea duce la scumpiri de preţ pentru toate alimentele de bază, din cauza costurilor la materia primă care vor fi mai ridicate.

“Odată ce la materia primă, datorită acestor măsuri care s-au luat de impozitare şi de creştere a carburanţilor, nu face altceva decât să crească costurile la materia prima cu 10-12%. Vor fi situaţii atât la procesatori, cât şi la producători în care vor intra în faliment cu siguranţă”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR.

Toate aceste scumpiri se vor resimţi pe parcursul lui 2014, în special în a doua jumătate a anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *