Ce este Biroul de Credit?

 •  
 •  
 •  
 •  

Te-ai aflat, vreodată, în situația de a merge la bancă pentru un împrumut și să nu-l poți accesa din cauza raportării la Biroul de Credit? Cu siguranță, aceasta este modalitatea prin care aflăm, cei mai mulți dintre noi, de existența acestei instituții. Rolul acesteia este acela de a colecta și centraliza informațiile negative privind restanțele acumulate la rambursarea unor credite sau alte incidente săvârșite în relația cu o instituție bancară. Rolul Biroului de Credit este extrem de important, iar activitatea sa trebuie să fie cunoscută de toți consumatorii care au luat sau intenționează să solicite împrumuturi la o instituție de credit. Iată ce trebuie să știi despre această organizație:

Ce este Biroul de Credit?

Biroul de Credit este o societate de drept privat, înființată în anul 2004, care administrează o bază de date cu informații referitoare la activitatea de creditare desfășurată de instituțiile financiar-bancare. Instituția a fost creată și este controlată de peste 20 de bănci comerciale. Într-o primă etapă, Biroul de Credit a colectat doar datele negative privind debitorii, iar oamenii nu priveau cu ochi buni activitatea organizației pe care o considerau vinovată de imposibilitatea de a obține un nou credit. Este adevărată că Biroul de Credit poate fi văzut și ca o bază de date de rău platnici online, însă, în prezent e disponibilă și opțiunea de a participa cu informații pozitive.

Biroul de Credit funcționează pe principiul reciprocității. Concret, participanții- instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare- furnizează date cu caracter personal despre propriii clienți, solicitanții de credit, împrumutați, codebitori și garanți și au acces la informații similare oferite de celelalte bănci, prin accesarea bazei de date comune.

Ce rol are Biroul de Credit în obținerea unui împrumut?

Contrar opiniei generale, Biroul de Credit nu împiedică solicitanții să acceseze un împrumut. Organizația este imparțială, iar menirea sa este de a strânge date despre toți consumatorii de credit și de a le prezenta băncilor pentru a determina fiabilitatea potențialilor clienți. Activitatea principală a instituției constă în colectarea de date despre persoanele fizice, dar și despre societățile comerciale rău-platnice. Practic, rolul Biroului este de a oferi altor instituții acces la istoricul negativ sau pozitiv pentru a stabili dacă își doresc să lucreze mai departe cu anumiți clienți.

Totodată, Biroul de Credit furnizează și analize detaliate privind gradul de îndatorare, riscul de credit, capacitatea de rambursare și creșterea calității împrumuturilor. Instituția folosește standardul FICO pentru calcularea scorului de credit. Acesta reprezintă un număr ce variază între 300 și 850 și care reprezintă gradul în care o persoană sau o firmă este considerată ca fiind de încredere, din perspectiva băncilor. Un scor cât mai ridicat este asociat cu un comportament pozitiv și risc scăzut de neplată.

Ce date sunt stocate în Biroul de Credit?

Toate instituțiile financiare vor raporta restanțele clienților la achitarea ratelor unui împrumut dacă întârzierea depășește 30 de zile și suma datorată este mai mare de pragul minim de 30 de lei sau echivalent, indiferent de valută. Participanții transmit Biroului de Credit următoarele categorii de date:

 • Date de identificare ale persoanei (nume, cod numeric personal, adresă, telefon, etc);
 • Informații referitoare la compania unde lucrează solicitantul creditului;
 • Date cu privire la creditele acordate și solicitate până în prezent (sumă, valoarea ratelor lunare, sold existent, întârzieri la plata ratelor, etc);
 • Detalii referitoare la anumite evenimente care apar pe perioada de derulare a creditului, ca, de exemplu: refinanțare, dare în plată, cesiunea creanței sau a contractului de credit;
 • Date privind numărul de interogări pe care le-au făcut băncile sau IFN-urile despre solicitanții de credit;
 • Informații ce țin de relațiile cu alte conturi, precum date despre produse de tip credit pentru care persoana vizată are calitatea de garant și/sau codebitor;
 • Aspecte despre fraude stabilite printr-o decizie definitivă de o instanță judecătorească;
 • Date referitoare la procedura de insolvență;
 • Informații cu privire la declarațiile în fals făcute la solicitarea unui împrumut.

Raportul Biroului de Credit poate fi accesat atât de bănci sau alte instituții financiare care vor să facă o verificare a rău-platnicilor cât și de către persoanele fizice dornice să-și afle propriul istoric. Rolul acestei instituții este acela de a micșora volumul de împrumuturi neperformante și de servi intereselor industriei financiare pentru reducerea riscului de credit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *