Ce riști dacă îți fotografiezi sau filmezi buletinul de vot

  •  
  •  
  •  
  •  

Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, a informat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Totodată, persoana care oferă sau dă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării unui cetăţean să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat poate fi condamnată la pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“, a precizat Monica Dajbog.

Aceeaşi pedeapsă o riscă şi persoana care votează fără a avea acest drept, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals ori votează de două sau de mai multe ori, în timp ce refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în afara acestuia, până la o distanţă de 500 metri, se pedepseşte cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

Pentru continuarea propagandei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi se aplică o amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei“, a precizat Dajbog.

Ea a menţionat că misiunile efectivelor MAI vor fi monitorizate şi coordonate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează în sediul Ministerului Afacerilor Interne, care va fi în permanentă legătură cu comandamentele operaţionale similare activate în fiecare judeţ pentru a asigura intervenţia rapidă în situaţiile de încălcare a legii.

679 de persoane împlinesc duminică 18 ani şi pot merge la VOT

Un număr de 679 de persoane, care împlinesc duminică 18 ani, pot vota la alegerile locale, în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Peste 65.800 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la structuri neoperative ale Ministerului Afacerilor Interne asigură ordinea publică duminică, la alegerile locale.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat că, duminică dimineaţă, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au predat preşedinţilor birourilor electorale toate secţiile de votare, iar pe parcursul nopţii nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare.

“Pentru protecţia secţiilor de vot sunt angrenaţi peste 23.400 de angajaţi MAI, iar alţi 30.000 pentru menţinerea siguranţei publice, atât în proximitatea secţiilor de votare, cât şi pe raza localităţilor. Intervenţia la evenimente va fi asigurată de echipe operative, alcătuite din 4.800 de specialişti, fiind pregătită şi o rezervă de intervenţie de 7.613 oameni”, a spus Dajbog.

Ea a arătat că, la începutul săptămânii, au fost trimişi în teritoriu pentru îndrumare şi sprijin ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul IGPR şi de la nivelul aparatului central al MAI.

“Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne aflaţi în misiuni vor fi pregătiţi să preia toate semnalările preşedinţilor birourilor electorale. Angajaţii MAI aflaţi în misiuni de asigurare a ordinii publice în perimetrul secţiilor vor fi pregătiţi să preia toate sesizările venite din partea preşedinţilor secţiilor de votare în legătură cu acele cazuri în care sunt semnalate situaţii de vot multiplu”, a afirmat Dajbog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *