miercuri, ianuarie 22, 2020
Acasă > Eveniment > Ce spun procurorii DNA, în urma perchezițiilor de la CJC și RAJDP

Ce spun procurorii DNA, în urma perchezițiilor de la CJC și RAJDP

Şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost adus, miercuri după-amiază, în jurul orei 17.00, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat.

La intrarea în sediul DNA, Gâmbuţeanu nu a făcut nicio declaraţie.

Tot la sediul central al DNA a fost adus anterior, miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicușor Constantinescu, care a declarat, la intrare, că se teme că va fi arestat.

Şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul regiei, dar şi la Consiliul Judeţean şi la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, ridicat, de asemenea, şi dus la audieri.

De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri.

Într-un comunicat transmis miercuri, DNA preciza că percheziţiile, desfăşurate în trei locuri din municipiul Constanţa, între care şi două sedii ale unor instituţii publice, au loc într-un dosar în care se fac cercetări privind săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

“În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, arăta DNA.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor făcute la locuinţa sa, dar şi la sediul CJ şi al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a fost urcat de anchetatori într-o maşină a Jandarmeriei, el spunând că nu ştie de ce este ridicat şi dus la audieri: “Nu ştiu de ce mă iau”. Acesta va fi adus la Bucureşti, pentru audieri.

De asemenea, anchetatorii au ridicat de la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu mai multe cutii cu documente.

Vicepreşedintele CJ Constanţa Cristinel Dragomir a afirmat, miercuri, că procurorii au cerut corespondenţa instituţiei cu Regia de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi din 2010 şi 2011, dar şi acte privind eliberarea avizelor la certificate de urbanism “pentru multe obiective”.

“A fost prezentat un mandat de percheziţie la sediul Consiliului Judeţean Constanţa şi în acest moment comisari de la DNA Bucureşti primesc documentele solicitate. Este vorba despre documente referitoare sau corespondenţă cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi la RAJDP pe 2010 şi 2011 şi este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispoziţie”, a declarat Cristinel Dragomir, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI şi al Brigadei Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

În 15 ianuarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului instituţiei şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, “ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este “jignitor” ce s-a întâmplat.

Atunci, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că “există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”, arăta DNA.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, în 15 ianuarie, că Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

O zi mai târziu, Nicuşor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanţa pentru întreruperea interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupţie, care au decis că acesta poate părăsi ţara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanţilor DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieşit că suferă de o afecţiune severă şi este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicţiei de a părăsi ţara a fost prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial.

Tot în 16 ianurie, Nicuşor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanţa ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de “o boală gravă” şi trebuie să meargă la tratament în SUA, unde şi-a făcut programări la mai multe institute, el obţinând deja viza de la ambasadă. În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara formulată de Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanţa, fără a mai exista o altă cale de atac.

Nicuşor Constantinescu a plecat în 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigaţii medicale, el reîntorcându-se în ţară în 30 ianuarie.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *