Cel mai grav accident din turismul românesc: Numărul românilor morţi în Muntenegru a ajuns la 19

Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte patru sunt în stare critică, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, relatează site-ul postului B92. Guvernul anunţă că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru a respectat toate prevederile legale de siguranţă.

11:30 – Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Într-un conunicat trimis luni de Executiv, premierul Victor Ponta transmite condoleanţe către familiile românilor decedaţi în urma accidentului din Muntenegru şi asigură că autorităţile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniţi.

El arată că se ţine în permanenţă legatura cu autorităţile muntenegrene şi au fost puse la dispoziţie aeronave pentru asigurarea transportului către şi dinspre Muntenegru, fiind autorizată deplasarea unei delegaţii medicale conduse de secretarul de stat în Miniterul Sănătăţii, Raed Arafat, cu disponibilitatea aducerii în ţară, a raniţilor care pot fi transportaţi, decizie care va fi luată la faţa locului.

Două aeronave sunt puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării pentru a pleca spre Podgorica şi a ajuta la repatrierea celor implicaţi în accident, cu acordul autorităţilor din Muntenegru.

Guvernul României mulţumeşte, de asemenea, Guvernului din Muntenegru, precum şi cetăţenilor din zonă pentru sprijinul important şi asistenţa acordată şi pentru solidaritatea de care au dat dovadă în faţa acestui tragic accident, arătând că modul în care cetăţenii din Podgorica s-au implicat pentru a ajuta, inclusiv prin donarea de sânge pentru victime, este cu adevărat remarcabil.

“În ceea ce priveşte cauzele accidentului, Guvernul va întreprinde rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 11:15- Bilanţul accidentului din Muntenegru a ajuns la 19 morţi

Alţi 27 de pasageri au suferit răni moderate. Un copil muntenegrean care a fost martor la accident a fost rănit uşor.

Autorităţile din Muntenegru au confirmat că toate victimele din autocar sunt cetăţeni români.

UPDATE 10:10 Muntenegru: La spital au ajuns 33 răniţi, din care unul fără semne vitale, iar doi au murit ulterior

Un număr de 33 de români răniţi au ajuns la spital în Muntenegru în urma accidentului de duminică, dintre aceştia unul fără semne vitale, doi au murit ulterior, şapte au fost suspuşi unor intervenţii chirugicale şi sunt încă la Terapie Intensivă, iar un copil internat este în stare stabilă.

“Unul dintre răniţi a fost adus fără semne vitale, în timp ce doi pacienţi au murit după ce au fost duşi la Terapie intensivă, pentru a fi pregătiţi pentru operaţie”, informează spitalul muntenegrean într-un comunicat dat publicităţii luni.

Conform sursei citate, după ce au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, şapte răniţi sunt trataţi în continuare la Terapie intensivă.

Un copil a fost dus la Centrul de pediatrie, fiind în prezent în stare stabilă.

De asemenea, şase răniţi a fost internaţi la Clinica de ortopedie si traumatologie, cinci la Oftalmologie, cinci la Chirurgie toracică, trei la chirurgie maxilofacială şi câte unul la chirurgie gastro-intestinală, Plastică şi Neurologie.

Spitalul, care face publice numele răniţilor internaţi, precizează că nu poate publica datele de identitate ale pacienţilor aflaţi la Terapie intensivă, întrucât aceştia sunt inconştienţi, şi nici numele celor care au decedat.

Conform datelor publicate de spital, copilul ar fi cetăţean muntenegrean.

MAE român a făcut apel la reprezentanţii mass-media spre a nu da publicităţii date cu caracter personal privind identitatea celor implicaţi în accident, din respect pentru victime şi familiile acestora.

UPDATE 9:30 – Corlăţean şi-a anulat participarea la CAE şi CAG pentru a merge la Podgoriţa

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului.

Conform unui comunicat MAE, luni dimineaţă, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic pe vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident petrecut duminică, în Muntenegru, soldat cu victime cetăţeni români morţi şi răniţi.

UPDATE 8:50 – O echipă medicală şi una consulară din România au ajuns la Podgoriţa, cu o aeronavă MApN

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică, a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa.

La bord se află şi secretarul de stat Raed Arafat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a aprobat efectuarea unui zbor în Muntenegru, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care va acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică.

Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia celorlalte persoane implicate în accident, urmând să acorde întreaga asistenţă necesară.

Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Şi Consulul României la Tirana a plecat în Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, în acest caz.

Sursa: Mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *