Acasă > Politica > Celulă de criză în cazul lui Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso. A apărut o nouă înregistrare video

Celulă de criză în cazul lui Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso. A apărut o nouă înregistrare video

Ministerul Afacerilor Externe precizează că o Celulă de criză interinstituțională gestionează situația lui Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso.

MAE a luat notă, duminică, de difuzarea unui material video cu acesta și lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației.

“Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român”, mai afirmă MAE.

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care și românul Iulian Gherguț.

Acesta a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. El era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.  Românul transmite familiei sale că este bine și le spune autorităților din țara noastră că are încredere că va fi salvat.

Înregistrarea video de 16 minute și 50 de secunde, nedatată, a fost publicată prin aplicația de mesagerie Telegram de către “Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor”, o grupare jihadistă.

Ostaticii sunt prezentați separat de un barbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârșitul înregistrarii video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că “nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt “în continuare în curs”.

Ceilați ostatici sunt australianul Arthur Kenneth Elliott, franțuzoaica Sophie Pétronin, sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiana Beatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *